Liberal Damir Vanđelić postavlja logično pitanje: Kako je moguće da glas hrvatskog Talijana vrijedi koliko 49 glasova Fokusa i Republike

Liberal Damir Vanđelić postavlja logično pitanje: Kako je moguće da glas hrvatskog Talijana vrijedi koliko 49 glasova Fokusa i Republike

Damir Vanđelić, predsjednik stranke Republika, oglasio se na svom Facebooku o postizbornim koalicijama. Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

“O postizbornim koalicijama, nedostatku pravde i etike
Nepravda je prvi razlog odlaska građana iz naše predivne zemlje.
Po tome smo najgora zemlja u EU i padamo za 400.000 stanovnika u 10 godina dok Češka, Slovačka, Poljska i Slovenija rastu. S nepravdom dolazi i korupcija koja izaziva trulež i propadanje društva.

Krenimo redom, od (ne)pravde. Ustavni sud ne odlučuje konzistentno. Izbori, izborni zakon i odluke Ustavnog suda su u svojem temeljima nepravedni. Svaki glas ne vreijedi isto. Ustavni sud je blagoslovio izbore 2015., 2016. i 2020. u kojima je HDZ granično dobivao i da nije bilo žetončića (redovno ucijenjenih, kupljenih ili pod optužnicom), Vlada bi bila pala još 2017.

Ustavni sud je tada dopuštao da razlika između 4. i 9. izborne jedince bude 100.000 glasača, a dobivale su isti broj zastupnika. Tada nije bilo prijetnji Ustavnog suda da neće priznati 2-3 mandata jer su nesukladni tadašnjem Izbornom zakonu – dakle, bili su nezakoniti, o tome se javno govorilo, ali odgovaralo je HDZ-u pa je Ustavni sud propustio sve bez prijetnji sankcijama.

S druge strane, Nizozemska ima jednu izbornu jedinicu. Hrvatska ima 10 izbornih jedinica plus dijaspora (koja se svede na BiH bez Vojvodine, Njemačke, Irske, Kanade itd.), skrojenih nelogično i nepravedno. Zašto je to nepravedno? Pa zato jer koalicija Fokus-Republika za 1 saborski mandat skupi 47.712 glasova, HDZ-u trebalo samo 12.192 glasa, zastupniku srpske manjina treba 5.115, a zastupniku talijanske manjine je dovoljno 971 glas. Jedan glas za talijansku manjinu vrijedi 49 glasova Fokusa i Republike.

Etika i rad za javno dobro.

Malo kome nije jasno da je Plenković, jako dobro naučen i odgojen starom Kumrovačkom školom za ovakve manipulativne smicalice kakve izvodi već 7 godina. Da je on osobno raširio kulturu tolerancije lopova i kupnje glasova u Saboru.
Oni koji ga podržavaju iz interesa ili pasivno čekajući da on ode, svaki dan aktivno rade na uništavanju ove države.

Fraza “politika je umijeće mogućeg” je izmišljena od neradnika i onih koji žive izvan realnog svijeta. Preživljavanje s 400 EUR mirovine je umijeće mogućeg. Ishođenje građevinske dozvole je umijeće mogućeg. Iza takve fraze se često skriva izdaja i stranke i birača i domovine. Skriva se privatni interes.
Pragmatizam je da kad vidiš da neki lik od 2 metra i 120 kg mlati djevojku u kafiću šutiš i ne javljaš se, da ne dobiješ batine.
Pragmatizam je kad gledaš Domovinski rat iz daljine, čekaš ishod ne bi li na vrijeme prišao bilo kojem pobjedniku.

Nekima je pragmatizam dobiti sitnu lovicu za svoju općinicu ili grad, zaposliti kuma, i dobiti selfi u zagrljaju s nekom fukarom, a prodati budućnost cijele zemlje i svoje stranke s kojom si godinama bio, tretirati koalicijske sporazume kao toalet papir.

Ja tako ne mogu i neću.
Nikad.

U životu treba činiti dobro i kad je teško.
Ispravka, osobito tad treba činiti dobro.
Još i bitnije ako si na javnoj dužnosti.

Sada, cilj bi trebao biti da se država dovede u red i državne institucije usklade svoje ciljeve i radnje s interesima Hrvatske.
30-tak smijenjenih ministara, Lex AP, lex Agrokor, još neriješene plinske afere, podilaženje MOL-u, ograđen Trg Sv. Marka, uništenje nade za naknadu 980 milijuna kuna Fonda hrvatskih branitelja, milijuni namjerno nenaplaćenih korištenja zemljišta u kampovima ili otpuštenih dugova države koja je u debelom deficitu su samo djelić tog mozaika zla.

Treći mandat ovakve vlasti je katastrofa za Hrvatsku, a HDZ je pokazao da nema snage se obračunati sa svojim izdajnicima i lopovima dok god je na vlasti.

Treba smoći snage za novu koaliciju koja će u jednoj godini izmijeniti izborni zakon, osnažiti DORH i postaviti dobrog državnog odvjetnika, uvesti elementarne mjere borbe protiv korupcije i depolitizirati pravosuđe, obrazovanje i zdravstvo, preuzeti brigu o strateškim državnim tvrtkama.

To nema veze s ideologijom, to je osnovna higijena države.
Onda novi prijevremeni izbori.”