Liječnik, profesor i student: Hrvatska televizija lažno prikazuje muškarce. Javna televizija diskriminira očeve i muževe

Liječnik, profesor i student: Hrvatska televizija lažno prikazuje muškarce. Javna televizija diskriminira očeve i muževe

Na današnjoj konferenciji za medije svoje su stavove iznijeli muškarci različite dobi i zanimanja, iz različitih dijelova Hrvatske. Na diskriminatoran prikaz muškaraca reagirali su hrvatski liječnik, profesor, studenti, grafički dizajner, ekonomist, obrtnik, magistar brodostrojarstva, IT stručnjaci.

Mladi muškarci, koji su već muževi i očevi ili će to uskoro postati, protive se zloupotrebi javne televizije za uvredljivo i neistinito prikazivanje muškaraca.

„Svojim istupom želimo ukazati da postoje i drugačiji muškarci, muškarci koji u svojim obiteljima imaju uloge potpuno suprotne od onih kakvima ih crtić prikazuje. Mi smo muškarci koji svoju djecu odgajaju, vole i aktivno sudjeluju u njihovom podizanju.

Provedeno vrijeme sa svojom suprugom i djecom ne oduzima nam muževnost, već nas čini još većim muškarcima! Danas su očevi sve aktivnije prisutni u životu i odgoju svoje djece od najranije dobi te u odnosu na njihov razvoj zauzimaju podjednaku razinu odgovornosti kao i majke. Ono što je od ključne važnosti jest da djeca osjete kako je otac (jednako kao i majka) aktivno uključen u njihov život i da na njega mogu računati, stoju u priopćenju udruge “U ime obitelji”

U Hrvatskoj postoje mnogi muževi koji svoje supruge vole i poštuju, brinu i podržavaju u ostvarivanju njihovih poslovnih ciljeva, muškarci koji su voljeni i itekako čvrsti stupovi u svojim obiteljima”, naglašeno je na konferenciji za medije koju je sazvala udruga U ime obitelji.

„Hrvatska radiotelevizija kao javna televizija financira se sredstvima poreznih obveznika i obaveznom TV pretplatom, a pri tom širi radikalan feministički narativ prikazujući muškarce na diskriminatoran i lažan način. Prikazivanjem feminističkog animiranog serijala „Drske djevojke”, npr. epizodama o muškarcu koji je „promijenio spol” i militantnoj feministkinji koja izvršava ilegalne pobačaje – širenje takvog, predrasudama obojenog odnosa prema muškarcu – doseglo je vrhunac”, izjavio je na konferenciji održanoj za medije Luka Holjevac, ekonomist iz Zagreba.

„Kao supružnici i očevi, u svojim obiteljima dijelimo obaveze i odgovornosti s našim suprugama i majkama naše djece. Protivimo se diskriminatornom načinu na koji HRT predstavlja očeve i muževe.

S pravom se svi možemo zapitati, kome odgovara nametanje lažne slike o muškarcu u hrvatskom društvu? Širenjem radikalnih feminističkih stereotipa iskrivljava se slika žene i muškarca. HRT iskrivljuje mušku figuru i figuru oca kao uzora u očima svoje djece. Tako HRT generalizira i muškarce prikazuju na način koji većini muškaraca – nije prihvatljiv. Kao primjer navodimo serijal kroz koji se sugerira da je muškarac u obitelji potpuno nebitan, a da su žene superiorne i u obitelji potlačene.

U konačnici HRT sugerira dječacima da je muška uloga primitivna i nevažna i to u kontekstu nekritičkog promicanja „promjene spola”, izjavio je Stipe Čelan, ekonomist iz Imotskog te ponosni suprug i otac devetero djece.

Martin Martinović, pedijatar iz Slavonskog Broda, skrenuo je pozornost prikazanog crtića, na njegovu veliku štetnost na cjelokupni razvoj djeteta, između ostalog što je i sadržaj navedenog crtića prikazan na način vrlo bliskom djetetu, a to je animacija.

„Smatram da bi HRT, kao javna televizija, koju financiraju građani ove zemlje, trebao prikazivati sadržaje koji su na dobrobit i izgradnju društva i obitelji, kao temeljne jedinice društva. Vidljivo je kako autori ovog crtića gaje netrpeljivost prema obitelji, prema novome životu i prema muškarcima kao muževima, očevima i zaštitnicima obitelji. Postoje mnoge obitelji u kojima su muž i žena jedno drugom oslonac i ovakvo je diskriminatorno prikazivanje potpuno neprihvatljivo”, istaknuo je Ante Buterin , programer iz Čakovca.

Mišo Džeko, otac četvero djece te IT stručnjak iz Varaždina, naglašava kako je „Ovo jedna kampanja laži i zbunjivanja i vezano za ženu i vezano za muškarca. Ona promovira sebično sebeljublje kao vrlinu iznad ljubavi prema drugima. Djeci koja se suočavaju s takvim situacijama ne nudi se bistrina i jasnoća pogleda kako bi mogla prihvatiti sebe onakvima kakva jesu, nego HRT namjerno širi i usađuje zbunjenost na svoju veliku sramotu.”

„U epizodi prikazan je muškarac kao tupan koji svojoj obitelji silom nameće nazadne stavove čime je HRT uvrijedio ne samo mene kao muškarca, nego i sve moje prijatelje i tolike druge muškarce. U nekim državama nametanje ovakvih ideologija otišlo je toliko daleko da transvestiti i zastupnici rodne ideologije dolaze u vrtiće i škole te promoviraju takav način života, a onda i promjenu spola. U Hrvatskoj je tek počelo, stoga moramo reagirati te zaštititi našu djecu i srezati ovo u korijenu.” govori Ivan Šokac, grafički dizajner iz Osijeka.

Matija Svoren, informatičar i otac četvero djece iz Varaždina, istaknuo je kako se ovdje „Ne radi o stvarnoj borbi za prava žena, već primjećujemo ideološke obrasce koji se naprasno prenose djeci u udarnom terminu. Vrijeme je da uredništvo i novinarstvo na hrvatskoj nacionalnoj televiziji postanu znanstveno informativni i da budu u službi hrvatskog naroda, hrvatskih obitelji i hrvatske djece.”