Lijeno Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa: Baš sporo prikuplja podatke o vinskom biznisu “vječnog i moćnog” državnog tajnika

Lijeno Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa: Baš sporo prikuplja podatke o vinskom biznisu “vječnog i moćnog” državnog tajnika

Sjećate li se uspješnog posla s vinima državog tajnika Ive Milatića? U svibnju 2023. godine na N1 portalu objavljen je tekst o procvatu vinskog biznisa OPG-a Milatić koji je bio povezan s uspješnim ugovaranjem distribucije vina u trgovačkom lancu Konzum – koji posluje u okviru Fortenova grupe u kojoj je najutjecajniji vlasnik Pavao Vujnovac, ujedno i najveći igrač na hrvatskoj energetskoj sceni. A Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, bio je, i još uvijek jest, zadužen upravo za energetiku. Ministri su se mijenjali, a on je postojano ostajao na dužnosti državnog tajnika – pa je dočekao na toj poziciji i novog ministra gospodarstva (kojem je potpala energetika), Antu Šušnjara.

Nakon što se pregledom njegove imovinske kartice iz godine u godinu utvrdilo da je prihod Vina Milatić značajno rastao upravo u razdoblju kad je potpisao ugovor s Konzumom, nužno se nametnulo pitanje je li se možda dužnosnik, koji se uz sve obveze u Ministarstvu stigao posvetiti i vinima – našao u sukobu interesa, piše Forbes.

Tekst je objavljen na N1 portalu 12. svibnja 2023. godine, a iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa nam je potvrđeno da je predmet otvoren 22. svibnja iste godine, dakle, prije punih godinu dana.

Provjerili smo stoga kako napreduje taj predmet, jer, kao što je poznato, u siječnju ove godine je za dužnosnika Ivu Milatića otvoren još jedan predmet, vezano za njegovo druženje u klubu Mint – gdje se našao za istim stolom s investitorima u obnovljive izvore energije – o čijim projektima je on osobno u prilici donositi odluke.

No, slučaj iz svibnja prošle godine, lijep zamah prodaje vina Milatić koji je potencijalno vezan za ugovaranje poslova s Konzumom – još uvijek nije riješen. Odgovoreno nam je da je Povjerenstvo još  „u fazi prikupljanja sve potrebne dokumentacije i sagledavanja prikupljene dokumentacije kako bi utvrdilo jesu li ispunjene pretpostavke za daljnje vođenje postupka.“

„Ukoliko Povjerenstvo utvrdi postojanje pretpostavki za daljnje vođenje postupka isto će, sukladno članku 42. Zakona o sprječavanju sukoba interesa („Narodne novine“, broj 143/21 i 36/24), zatražiti očitovanje obveznika te će potom predmet uvrstiti na dnevni red neke od budućih sjednica“, navedeno je u pisanom odgovoru.

Ne znamo, dakle, gdje je zapelo, odnosno, jesu li obje uključene strane, Vina Milatić i Konzum, bile spremne Povjerenstvu predstaviti detalje ugovora, jer na novinarski upit to nisu bili spremni. “Ugovori sa svim našim kupcima poslovna su tajna i nismo u mogućnosti javno iznositi bilo koje ugovorne odredbe ili detalje koji definiraju poslovni odnos”, odgovorio je Milatić na novinarski upit prije godinu dana.

Pitali smo ga i o potencijalnoj povezanosti ekspanzije njegovih vina u Konzumu s njegovom povezanošću s Pavlom Vujnovcem, jer ga se smatra pripadnikom “pro-Vujnovac” mreže dužnosnika u državnim institucijama, no Milatić je odgovorio da “Pavla Vujnovca poznaje isključivo kroz svoj profesionalni rad u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, vezano za poslove koje obavlja i nadležnosti koje ima kao državni tajnik.” I na direktno pitanje smatra li situaciju u kojoj ugovara prodaju svojih vina s Konzumom potencijalnim sukobom interesa odgovorio je odlučnim nijekanjem.

Milatić uvjeren da nije u sukobu interesa

“Sukladno članku 17. stavcima 3. i 4. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, svakom državnom dužnosniku je dozvoljeno bavljenje samostalnom poljoprivrednom djelatnošću. Isto tako, sukladno Zakonu o pravima i obvezama državnih dužnosnika, državni dužnosnici nisu dužni, za razliku od državnih službenika, obavijestiti čelnika tijela niti tražiti njegovu suglasnost za obavljanje samostalne djelatnosti”, odgovorio je Ivo Milatić prije godinu dana.

No, Povjerenstvo će ipak imati zadnju riječ.

Podsjetimo na podatke koji su se mogli rekonstruirati iz imovinske kartice.

Za 2022. godinu je Ivo Milatić, osim lijepe plaće od 2275,40 eura neto, prijavio prihod od samostalne poljoprivredne djelatnosti od 230.744,31 euro godišnje.

Supruga dužnosnika Milatića je prijavljena na OPG-u, na plaću od tisuću eura mjesečno, a primili su i državne poticaje od Agencije za plaćanja u poljoprivredni – prilično značajnog iznosa, od 46.048,97 eura. Kroz prijave podataka u imovinskoj kartici može se pratiti lijepi rast prihoda od OPG-a. Godinu dana prije prijavljenog prihoda od 230 tisuća eura, prijavljen je prihod od 1.433.749,20 kuna, odnosno – približno – 190 tisuća eura.

U godini kada je postao državni tajnik, 2017. godine, OPG Ive Milatića donosio mu je nešto više od 100 tisuća eura godišnje, a 2015. godine – samo 30 tisuća eura.

Paralelno uz dužnosničku karijeru i bavljenje energetikom, rastao je i prihod OPG-a, te su vina, koja nisu bila do trenutka ulaska na police Konzuma poznata među vinskim znalcima – za 2022. godinu donijela značajnu zaradu. A u kolovozu 2022. godine Vina Milatić su objavila na svojim društvenim mrežama da ulaze u sve Konzumove i Super Konzumove trgovine diljem Hrvatske.

Uvidom u novopopunjenje podatke u imovinskoj kartici Ive Milatića otkriva se da je i u godini u kojoj se pojavila sumnja u sukob interesa biznis s vinima ostvario novi uzlet. Neto iznos prihoda za 2023. godinu od Milatićevog posla s vinima iznosio je 290 180,72, dakle – 60 tisuća eura više nego godinu prije.

Zanimljivo je i to da je upravo u godini kada se otvorio predmet o potencijalnom sukobu interesa jedno Milatićevo vino, Premium Plavac mali, dobilo i srebrnog Decantera, doduše uz još 128 drugih hrvatskih vina. Do tog trenutka su, naime, vina Milatić bila na policama dućana na najboljim pozicijama, uz boce nagrađivanih vina renomiranih vinara za koje se mogu naći i ozbiljne recenzije priznatih enologa, iako su bila gotovo posve nepoznata u populaciji ozbiljnijih vinoljubaca.