Ljekovita biljka prepuna vitamina: Ojačava imunitet i štiti od prehlade i gripe

Ljekovita biljka prepuna vitamina: Ojačava imunitet i štiti od prehlade i gripe

Divlji šipak koristi se od davnina u prehrani, ali i u ljekovite svrhe. Poznat je i pod imenom pasja ruža i šipkovina, a raste u napuštenim dijelovima šuma te u grmljima. Crvene je ili narančaste boje i duguljastog, ovalnog oblika. Cvjetovi se počinju formirati u proljeće i rano ljeto, a plodovi se beru u jesen pa sve do kraja studenoga.

Plodove je najbolje brati nakon prvog slabijeg mraza jer mraz čini divlji šipak slađim. Važno je paziti da se beru plodovi koji nisu pretvrdi ni premekani. U slučaju da se plod bere zbog izrade marmelade potrebno je ipak brati malo mekanije plodove. Beru se što bliže samoj grani kako se ne bi oštetio plod, a kod branja je zbog oštrih bodlji potrebno nositi rukavice, piše N1.

Također, divlji šipak je najlakše brati nožem ili škarama. Izbjegavajte već sasušene plodove jer oni neće biti jednako fini, a ostavljeni na granama poslužit će kao hrana pticama.

Divlji šipak bogat je vitaminom C, kojeg na 100 grama ima 426 miligrama. U manjim količinama sadrži i vitamin A, vitamin B5 te vitamin E. Oni su antioksidansi koji tijelo štite od kroničnih bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes i rak. Također, smanjuju i kolesterol, ali i krvni tlak, piše Goricainfo.

Ljekovita biljka prepuna vitamina: Ojačava imunitet i štiti od prehlade i gripe, fotografija
Hagebutte (Rosa canina)

Divlji šipak za čaj

Kada se od divljeg šipka radi čaj potrebno ga je razrezati po sredini, izvaditi dlačice i sjemenke, oprati u hladnoj vodi i potom ostaviti da se suši na podlozi. Kod ovog procesa treba izbjegavati aluminijsko posuđe i posude kako se ne bi uništio vitamin C iz šipka. Nakon što je suh, šipak se može samljeti, a potom se drži u zatvorenim staklenim posudama na mračnom i hladnom mjestu te se koristi za pripremu čaja. Kod pripreme čaja najbolje je staviti žlicu mljevenog šipka u šalicu i preliti kipućom vodom te ostaviti poklopljeno 10-15 minuta.

Čaj od šipka ima mnoge blagodati. Šipak je idealan za pripremu toplog zimskog čaja koji će osnažiti vaš imunitet i zaštititi vas od prehlade i gripe.

Ima protuupalni učinak zbog svojih sastojaka polifenola i galaktolipida koji ublažavaju bol u zglobovima, a istraživanja su pokazala kako je ovaj čaj dobar i za ublažavanje reumatoidnog artritisa.

Osim toga, čaj sprječava starenje kože zbog velike količine vitamina C koji potiče sintezu kolagena, koji je zadužen za elastičnost kože, ali i štiti stanice kože od oštećenja od sunca.

Ipak, iako divlji šipak ima mnoge blagodati, nije poznato je li siguran za korištenje u trudnoći i kod dojenja. Također, ukoliko se konzumira u prevelikim količinama vitamin C, kao glavni sastojak šipka, može izazvati mučninu, probleme sa želucem ili zatvor.

Naslovna fotografija: Pixabay