Ljevičar Glavašević daje savjete vladajućoj stranci: Za HDZ je jako loše kada se gura na desnicu

Ljevičar Glavašević daje savjete vladajućoj stranci: Za HDZ je jako loše kada se gura na desnicu

Neovisni saborski zastupnik Bojan Glavašević bio je gost Newsrooma. Komentirao je izborni rezultat na predsjedničkim izborima, kao i kako vidi odnos Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića u budućnosti.

“Mislim da je ta jedna utakmica gotova. I počinje jedna nova faza odnosa između njih dvojice. Koliko god da predsjednik nema velike izvršne ovlasti ipak. Za razliku od Kolinde Grabar-Kitarović, Zoran Milanović bio je u cipelama Andreja Plenkovića. Andrej Plenković ne može zeznuti Milanovića koji je bio na njegovoj poziciji”, kazao je Glavašević.

Od Zorana Milanovića Glavašević prije svega očekuje dosljednost. “On je jedan dosljedan čovjek. Rekao je da se planira odmaknuti od stranaka koje su ga izabrale. Njegova platforma je bio taj neki ustavni patriotizam. Ja od njega ne očekujem da će pomagati i da će se svjesno truditi pomagati bilo kome, odnosno da bi pomagao izvaninstitucionalno”, ističe Glavašević.

“Smatram da je Kolinda Grabar-Kitarović bila grozna predsjednica i sretan sam što to više neće biti”, dodaje.

Upitan misli li da može očekivati neki angažman u mandatu Milanovića kao predsjednika, Glavašević je rekao: “Nisam bio dio kampanje. Nisam nikakvu direktnu komunikaciju imao, osim što sam mu čestitao pobjedu. Vjerujem da će sigurno jedan dio ljudi koji je s njime radio u kampanji ići s njim. Nemam nikakvih informacija o tome, to bi onako slijedilo po običaju”.

Glavašević se osvrnuo i na razloge pobjede Zorana Milanovića, javlja N1.

“Jedna od glavnih stvari je bila činjenica da je Kolinda Grabar-Kitarović bila očajno loša predsjednica. Ona je najnepopularnija osoba koja je ikad bila na funkciji predsjednice. Mislim da je tome kumovala uvelike njena politička prevrtljivost. Ni u jednom trenutku se nije ponašala kao predsjednica svih građana i čuvala institucije”, pojašnjava Glavašević.

“S druge strane, Zoran Milanović je imao jako dobru kampanju. Čovjek je krenuo sa 16,5 posto kad je krenuo u kampanju, da bi na kraju pobijedio”, smatra.

“Škoro je podijelio desni elektorat”

“Mislim da je daleka desnica uvijek pokušavala doći pod skute HDZ-a. Uvijek su pokušavali uvući se pod njihove skute i to im je jako dobro uspijevalo u doba Tomislava Karamarka. Škoro je pokupio još jedan komadić tog prosvjednog glasa. Škoro je mogao možda pobijediti Milanovića u drugom krugu, ali nije u njega ušao”, ističe Glavašević.

Smatra kako je bilo kakav pokušaj guranja HDZ-a u desnicu loš. “Oni nikad s tom taktikom odlaska na desnicu nisu uspjeli pobijediti. Milanović je pobijedio u skoro svim velikim gradovima”.

Osvrnuo se i na izborni rezultat u Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje je Zoran Milanović ostvario gotovo 20 posto glasova više od Kolinde Grabar-Kitarović.

“U tradicionalnom rivalstvu između Vinkovaca i Vukovara, Penava bi se trebao zabrinuti jer je Vinkovački HDZ odradio puno bolji posao od njega.oj je dojam da se sad trenutno gleda Stiera kao najizglednijeg protivnika Andreja Plenkovića. Građani Hrvatske su prije svega centristi, ne vole margine”, rekao je Glavašević.

Foto: Damir Senčar/Hina