Ljevičarski komentator kritizirao Milanovića: On je postao heroj nekih desničarskih medija

Ljevičarski komentator kritizirao Milanovića: On je postao heroj nekih desničarskih medija

Kolumnist 24sata, Tomislav Klauški, u Newsroomu je komentirao kampanju između dva kruga izbora.

Na početku je komentirao objavu o kupnji francuskih aviona:

“Pa ako je to predizborna objava, onda je najskuplja koje se mogu sjetiti. Pravo je Vlade i premijera Plenkovića da tempiraju odluku. Ako je tempirao pred lokalne izbore vidjet će se je li to nešto što će donijeti prevagu. Od teme aviona do onih komunalnih tema, vidjet ćemo hoće li ta biti presudna kada dođe drugi krug”, rekao je.

“Ne treba biti sad previše ciničan pa reći da nijedna Vlada to ne bi napravila prije izbora, ali HDZ to redovito radi. Plenković je rekao i da je njegova dužnost da sudjeluje u kampanji. Jako se angažirao u ovim izborima, pitanje je koliko će to donijeti plus ili minus njegovim kandidatima. U Zagrebu je prošao vrlo loše iako je Filipovića vodio za ruku u kampanji pa bi se moglo protumačiti da je to njegov izravan poraz.

Vlada kroz ove poteze pokušava neutralizirati sve one negativne elemente, pitanje je koliko će ljudio pasti na covid dodatak, vidimo sa su koketirali i s vojnim rokom kako bi se se dozvali desni birači. Velika je razlika od vojnih aviona do nekog vodovoda u nekoj općini”, kaže.

Komentirao je i Milanovićevo sudjelovanje u kampanji:

“To je zanimljio. Ako je Milanović sudjelovao u kampanji za SDP onda je nanio veliku štetu SDP-u koji je zaista loše prošao. Ako je to direktno s Milanovićem povezano onda to loše govori o njemu i onda je to nastavak onog trenda da je Milanović nanosio štetu svojim kandidatima kad je bio premijer.

Tomislav Klauški

Danas je Milanović heroj nekih desničarskih medija i portala, on koketira s desničarskim nacionaliznom, nije trebao reći da su domobrani ok jer to SDP-ovim biračima nije lijepo čuti. Pitanje koliko je koliko je to bilo uspjereno prema kampanji, a koliko osobnom animozitetu s prema Plenkoviću. Pitanje i koliko je pomogao SDP-u ili je više pomogao Možemo!”.

U nastavku je govorio o izlaznosti u drugom krugu:

“Uvijek je teško uvjerljivom pobjedniku ući u drugi krug i očekivati istu mobilizaciju birača kao u prvom krugu, ali do nje će sada doći zahvaljujući Škori. On je ušao kao agresor, a sada glumi žrtvu. Škoro je dao ton drugom krugu, on je otvorio ideološka pitanja, a sada tvrdi da je on žrtva i da se protiv njega huška. Cijela atmosfera jest usmjerena protiv Tomaševića.

Mainstream mediji jesu kritizirali Škoru. Cijela ova kampanja nosi obilježja kampanja iz ruskog kruga gdje se koristi fake news, prljava internetska kampanja o kojoj gledamo filmove. Mi smo to sad prvi puta gledali i mislim da je to tek početak”.

“Samo jedan dio Hrvatske ostao je utvrda desnice”

“Imamo situaciju da se Hrvatska velikim dijelom se pomaknula u lijevo. Imamo nominalno lijevog predsjednika države, imamo desno-centrističkog premijera, imamo vrlo lijevog budućeg gradonačelnika Zagreba. Imamo velike gradove u kojima su lijeve stranke postigle dobar uspjeh. Samo jedan dio hrvatske je ostao utvrda desnice, to je Slavonija.

Domovinski pokret će sada slijediti obrasce ponašanja kao kad je Milanović bio na vlasti, to će biti huškačka retorika, pozivanje na svetinju. To je uvod, zagrijavanje za parlamentarne izbore. Treba očekivati da će iz Škorinog stožera do parlamentarnih izbora gledati taj obrazac i propagandni rat”, kaže.

Rekao je i kako je HDZ shvatio da mogu procvjetati samo ako se odmaknu od radikalne desnice i primaknu centru. S druge strane, kaže, SDP-ova ljevica se “umrtvila”, a Možemo je donio “neki novi vjetar”.

“Krajnja desnica čini uslugu ljevici i društvo se s lijeve strane više anagžira dok je tu Kramarko, Škoro i dok je tu bila Kolinda”, kaže.

Komentirao je i Možemo!:

“To je ključno pitanje, vidjet će se kako će se aktivisti prebaciti u ulogu političara i upravljača. Uloga političara im zasad stoji, a Zagreb je puno veća odskočna daska nego što je Mostu bio Metković, a oni su se proširili na nacionalnu političku scenu i još uvijek su relevantni. Bitno je u koje sredine ulazi Možemo, ulaze u liberalne sredine, malo će im teže biti ući u desnicu”, veli.

“U HDZ-u je bitno da predsjednik bude dominantan”

Osvrnuo se i na kampanju u Splitu te je komentirao ispad Bojana Ivoševića:

“Ivica Puljak je relativno bezbolno prebolio ono svoje pjevaje ustaških pjesama. Ovjde se radi o njegovom zamjeniku, pitanje je koliko će to ljudi primijetiti i koliko će im to biti važno. Do izbora bi se to moglo ispucati. Pitanje je kome će ići Kerumovi birači. On je rekao da je anti HDZ ali njegov profil birača bliži je HDZ-u. Split je zadnjih par godina bio u nekakvom plekovićeskom centru i vidjet ćemo može li Puljak to zadržati”.

Komentirao je i gafove Vice Mihanovića:

“Mislim da su HDZ-ovi birači dobrim dijelom lojalni birači. Pitanje je koliko je biračko tijelo Vice Mihanovića uopće senzibilizirano na priče o plagijatu i za neke gafove, mislim da je drugo biračko tijelo osjetljivije na to. Velike stranke muku muče s kadrovima, to se vidjelo u SDP-u u Zagrebu koje je Možemo odbilo.

Mislim da je Plenkovićui jako odgovaralo da Filipović izgori u prvom krugu i da se zatre nekakva konkurencija. Isto se radi na drugim velikim političkim borilištima, u HDZ-u je bitno da predsjednik bude dominantan, a svi ostali barem klasu ispod”.

Govorio je i o Rijeci:

“SDP se zubima drži za Rijeku, izgubili su sve što su mogli izgubiti. Prije su bili stranka velikih gradova i sredina. Sada je to Rijeka gdje su imali problem s Obersnelom, stvorio se svojevrsni bunt koji je bio sličan onom protiv Bandića. Nije ista vrsta bunta, ali Filipović bi mogao izvući Rijeku. SDP ima sreću što iduće tri godine nema redovnih izbora i mogu lizati rane.

Mogu se zatvoriti na Iblerov trg i smišljati strategiju kako da se vrate na vlast. Izgubili su biračko tijelo, privlačnost kod mlade publike, SDP je u velikoj krizi koja se ne vidi samo na izbornim rezultatima nego je puno dublja”.

“Mislim da će Plenković jako navijati za Tomaševića”

Naposljetku je pobrojao što smatra najvećim porazima HDZ-a na ovim izborima:

“Prave poraze su Plenković i HDZ doživjeli u prvom krugu jer nisu pobijedili u Vukovaru, bez toga HDZ nema čime mahati. U drugom krugu mi se čini da bi velik udarac bio ako ne bi odnijeli pobjedu u Splitu, jer kandidat HDZ-a naspram kandidata male stranke bi trebao računati na pobjedu i čini mi se da bi to bio velik poraz.

Dio Plenkovićevog poraza je i to što je Škoro ušao u drugi krug u Zagrebu. Odgovaralo bi mu da ponovno izgubi s velikom razlikom i mislim da će Plenković u Zagrebu jako navijati za Tomislava Tomaševića.