Lora Vidović traži zabranu pokliča “Za dom spremni”: Ponovno napala policiju, tvrdi da napadi na Srbe nisu pojedinačni

Lora Vidović traži zabranu pokliča “Za dom spremni”: Ponovno napala policiju, tvrdi da napadi na Srbe nisu pojedinačni

Gošća Pressinga bila je pučka pravobraniteljica Lora Vidović. Govorila je o slučajevima nasilja prema Srbima, toleriranju ustaštva, populizmu, optužbama za policijskoj nasilje, a otkrila je i hoće li se kandidirati za novi mandat.

“Pitanje zločina iz mržnje i govora mržnje promatramo na općoj razini i on je najveći prema pripadnicima srpske nacionalne manjine. Riječ je o trendu koji je prisutan u Hrvatskoj i potvrđuju da se nalazimo u jednom nasilnom okruženju, i ne samo etnički motiviranom, vidimo nasilje u obitelji, školama, prema stručnim osobama”, istaknula je pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Upozorila je da nemamo dobru metodologiju kada je riječ o praćenju zločina iz mržnje. Iako broj takvih zločina nije velik, misli da je to zato i što se nedovoljno zna prepoznati etnički motivirano nasilje pa ga policija tako ni ne tretira.

“Od devet odluka, osam je osuđujućih, a sve su uvjetne ili rad za javno dobro. Počinitelj dobije poruku da nema kazne, a žrtva da nema pravde”, upozorila je.

Vidi vezu između etnički motiviranog nasilja i toleriranja ustaštva. “Činjenica je da se korištenje ustaške simbolike jako često tolerira i relativizira, daje se za pravo da se podilazi onima koji prizivaju NDH, poput raznih likova s Hitlerovim brčićima s kojima razgovaraju ministri.”

Populizam u hrvatskoj politici

Smatra da treba upozoravati da su političke predizborne kampanje prilika za podilaženje, a sve je popularniji populizam koji ljudima podilazi, ne govori istinu kako bi ostvario svoje ciljeve i to je loše.

Kada je riječ o posljednjim napadima na Srbe mišljenja je da se ne radi do kraja o pojedinačnim incidentima i “ako ova država smatra da to nije spirala nasilja mora u svakom slučaju adekvatno reagirati na sve slučajeve nasilja.”

“Ako se ustaška simbolika tolerira i ne procesuira to dovodi do nasilja”, ističe Vidović i dodaje da je jako važno kako odgajamo djecu i kakvo društvo želimo biti, te da moramo raditi na edukaciji.

Podsjetila je da je Ustavni sud tijelo čije su odluke obvezna provoditi sva tijela. Taj je sud bio jasan u tri predmeta oko Za dom spremni. No, problem je, kaže, što se ustaški pozdrav izričito ne navodi kao zabranjen.

Kriminaliziral bi i pozdrav na HOS-ovim uniformama

“Ako Vlada želi pokazati da ne dijeli vrijednosti NDH trebalo bi zakonom taj pozdrav proglasiti nezakonitim. To je i preporuka Vladina Vijeća za suočavanje s prošlošću”, kaže Vidović.

Dodaje i da je Visoki prekršajni sud odlučivao oko Za dom spremni ako su prvostupanjske slučajeve bile osuđujuće pa su se oni koji su uzvikivali žalili na viši stupanj. Policija se ne žali kada bude oslobađajuća presuda i to je, smatra, isključivo politički motivirano.

Kriminalizirala bi pozdrav i na HOS-ovim uniformama “jer je on i 90-ih bio protuustavan i sada imamo situaciju koju imamo. Nema razloga da 2019. nešto što je očito protuustavno toleriramo.”

Kaže i kao treba pitati Vladu zašto se ništa od preporuka Vijeća ne provodi osim da se poziva na njihove preporuke kada treba relativizirati. Smatra da ako bi se provele sve preporuke Vijeća hrvatsko društvo više ne bi imalo problema, ali do sada nijedna nije provedena.

Govoreći o crvenoj zvijezdi kao simbolu pojašnjava da u Vladinom dokumentu dijaloga isto stoji da nema izjednačavanja totalirarnih režima. Europski sud za ljudska prava je u slučaju Mađarske rekao da je crvena zvijezda kao simbol predstavlja više pozitivnog nego negativnog. U Hrvatskoj je, objašnjava, problem što se pod tim simbolom vršila i agresija na Hrvatsku, a i činjenica je da su i pod tim simbolom i nakon Drugog svjetskog rata počinjeni zločini i to, smatra Vidović, isto treba osvijestiti.

Kod policije uvijek isto – odgovori bez argumenata

Po pitanju pritužbi za policijsko nasilje prema migrantima kaže da policija sve pritužbe o nasilju na granici odriče bez argumenata. “Toga nema u evidenciji, nije se dogodilo, ne vidimo istragu, na temelju čega se zaključilo da ga nije bilo ili se kompletno povjerenje pokloni policijskim službenicima, a uopće se ne pita migrante.”

Kada traži od policije očitovanja to su dopisi bez ikakvih argumenata. “Sve što se događa na granici se događa jer se radi o politici Europske unije”, rekla je.

“Mnogo je vrlo potresnih priča, a odgovor MUP-a je uvijek jednak. Važno je reći i da nije svaka pritužba utemeljena, ali dok ne dobijemo prave istrage ovakvih optužbi bit će još više”, smatra Vidović. Dodaje da je njezinom uredu jako otežan rad i nemaju informacije koje su prije imali, a koje bi se razlikovale od izvještaja MUP-a u odnosu na ono što bi oni vidjeli na terenu.

Kome je najteže u Hrvatskoj?

Pučka pravobraniteljica upozorila je da u Hrvatskoj najteže žive stari ljudi koji žive sami. Svaki drugi živi u siromaštvu. Prosječna mirovina je 2400 kuna,  a granica siromaštva je 2200 kuna tako da su stariji najugroženiji. Ako se sudi prema pritužbama koje zaprimaju još su tu veliki problemi u zdravstvu i službenički odnosi.

Kaže kako je u svom radu dobila prijetnji, prijavila ih policiji, ali da nema povratnu informaciju. Dodaje da prima puno prostačkih poruka koje dolaze putem društvenih mreža, ali se ne obazire.

Nakon isteka osmogodišnjeg mandata ne planira se ponovno kandidirati za tu poziciju jer smatra da je “osam godina dug mandat i da je vrijeme za druge ljude i druge ideje.”

Foto: N1