Macan pomalo favorizira Zorana Milanovića, ali zato naglašeno podcjenjuje Mislava Kolakušića

Macan pomalo favorizira Zorana Milanovića, ali zato naglašeno podcjenjuje Mislava Kolakušića

Politički analitičar Krešimir Macan u sklopu RTL Dosjea  komentirao je dosadašnji tijek predizborne kampanje na predsjedničkim izborima.

Na pitanje možemo li očekivati da nas netko iznenadi, Macan je rekao da “nas moraju iznenaditi” jer “ako ne iznenade, onda nisu ništa u kampanji ni napravili”.

“Mislim da svi oni proučavaju sve kampanje koje su bile proteklih godina i koje su donijele rezultate, kao što je ona ukrajinskoga predsjednika koji je radio netipične stvari. Od njega bi nešto u prvom redu mogao iskoristiti Škoro”, kaže Macan te dodaje da ništa nije nemoguće. “Ne bih se iznenadio da bude neki koncert, stadion, šou…”, dodaje Macan.

Komentirao je ovotjedni službeni ulazak u kampanju aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. “Bio je to siže mandata, odnosno ukratko je rekla što je napravila. Bilo je tu i nekih inicijativa i ne možemo biti stalno kritični. Svi smo voljeli pratiti kad je napadala Vladu oko demografije i blokiranih i tu su se neke stvari pomaknule. Mislim da je taj siže bio korektan za njezino biračko tijelo koje to može podržati. I nakon tog predstavljanja je i zbilja aktivnija”, kazao je Macan.

Na pitanje je li dobra odluka Zorana Milanovića koji je odabrao taktiku žestokog kritiziranja aktualne vlasti i snalazi li se dobro među ljudima, Macan kaže da je “za predsjednika s karakterom to O.K.” “S druge strane ljevica nema što drugo raditi nego kritizirati desnicu. I on kritizira s razlogom jer postoje pojave koje se ljevici ne sviđaju i tu on dobiva podršku. Iza njega je danas stao i GLAS, znači cijela ona velika koalicija je stala iza njega pa bismo sutra u istraživanju RTL-a mogli očekivati i neki njegov rast”, kaže Macan i dodaje da je Milanović u ovom trenutku “glasnogovornik opozicije”.

Smatra da Milanović još mora poraditi na komunikaciji s ljudima. “Zna se dobro zabaviti i poveseliti, a treba pričati jednostavnije. Dobio sam dojam da, kad je bio među umirovljenicima, on je ušao unutra, ali i da bi rado odmah i izašao. Na tome još mora raditi”, kazao je Macan i dodao kako je predsjednici i Škori to “prirodno”.

Smatra kako Mislav Kolakušić ne može postići dobar rezultat nastavkom svoje taktike nepojavljivanja u javnosti nego vođenja kampanje na društvenim mrežama. “Ako imalo naraste, on može poremetiti sa svojim postocima odnos između tri najjača kandidata”, rekao je Macan.

“Škoro je jedini koji traži stvarne promjene što se tiče ovlasti predsjednika i tu je pitanje hoće li dobiti dovoljno podrške. Zasad su to referendumske inicijative, želi mijenjati izborne jedinice, financiranje stranaka… Odnosno sve što su htjele mijenjati i referendumske inicijative. Pitanje je je li to dovoljno široko da se probije iznad 20 posto koliko sada ima. Zato očekujem veći šou od njega”, kaže Macan. Smatra kako nastavak kampanje biračima neće biti zanimljiv ako se ne nametnu neke životne teme, a najavu predsjednice o prosječnoj plaći od 7500 kuna smatra ostvarivim obećanjem.

“To mora biti nešto osobno i bitno za birače kao što su plaće ili demografske mjere”, kazao je Macan te dodao kako predsjednik, iako nema velike ovlasti, može inicirati neke promjene u Hrvatskoj.