Macan upozorava svog bivšeg šefa: Plenkoviću bi se “Tri majmuna” mogla obiti o glavu

Macan upozorava svog bivšeg šefa: Plenkoviću bi se “Tri majmuna” mogla obiti o glavu

Izjava vlasnika kafića Tri majmuna o tome kako HDZ-ovci nisu dobrodošli u njegovom ugostiteljskom objektu proizvela je niz reakcija na političkom spektru. Vladajući su spornu izjavu brzo prozvali diskriminacijom, a tema se na kraju prelila u sve hrvatske medije.

Dodatnu kontroverzu stvorio je i portal Index koji je na naslovnoj strani čitateljima postavio upit “jeste li član HDZ-a ili čovjek”. Kako je ova tema uzburkala strasti u javnosti, razgovarali smo sa stručnjakom za političkim komunikaciju Krešimirom Macanom o tome koliko će se ova tema zadržati u javnom prostoru te hoće li ona mobilizirati birače pojedinih grupacija na političkom spektru.

“Za sve uključene je najbolje da ova tema stane što prije. To zapravo nije stvarna tema, ona je fabricirana. Prije svega, mislim da se ona pojavila u kontekstu lokalnih izbora. Legitimno je pitanje o tome koliko ima diskriminacije u Hrvatskoj, ali s ovom temom ono nije otvoreno na pravi način”, rekao je Macan za portal Direktno.

Na pitanje o tome koja politička opcija najviše profitira od ove rasprave, Macan ističe kako pravog dobitnika tu nema.

“S ovom raspravom nitko ne dobiva. Definitivno ne dobiva Hrvatska, ali ne dobivaju ni pojedinci. Ovo bi čak moglo stvoriti štetu za premijera”, dodao je Macan.

Kako pojašnjava Macan, štetu bi mogao imati onaj koji potencira tu temu, a stručnjak smatra kako je to u ovom slučaju Andrej Plenković.

“Plenkoviću bi se ovo svakako moglo ‘okrenuti u minus’, tako je sa svakim pretjerivanjem. Lijeve opcije nisu pokrenule tu temu, one uvijek pozivaju na toleranciju i pozitivnu diskriminaciju. To s HDZ-om nije uvijek bio slučaj. HDZ ima veći problem s tom temom nego lijeve opcije koje su po pitanju diskriminacije uvijek bile vjerodostojnije”, zaključio je Macan.