Mala im diplomatska primanja pa zarađuju sa strane. Supruga veleposlanika godinama iznajmljivala stan u kojem je živio Frka-Petešić

Mala im diplomatska primanja pa zarađuju sa strane. Supruga veleposlanika godinama iznajmljivala stan u kojem je živio Frka-Petešić

Hermina Cebović Želalić je još od siječnja onemogućila rezervacije smještaja nakon što je objavljena priča da je u stanu živo Frka-Petešić.

Hermina Cebović Želalić, supruga hrvatskog veleposlanika u Alžiru Ilije Želalića, najmanje je četiri godine ilegalno iznajmljivala stana od 140 kvadrata u zagrebačkoj Dubravi i to nije prijavila gradskom uredu za turizam, turističkoj zajednici te poreznoj upravi, piše Telegram.

Cebović Želalić tako je napravila najmanje tri prekršaja za koje propisane kazne nisu male.

Navedeni stan javnosti je postao zanimljiv krajem siječnja, kada je objavljeno da je tamo godinama besplatno živio šef premijerova kabineta, Zvonimir Frka-Petešić prije nego što je lažno prijavio prebivalište u Salima na Dugom Otoku kako bi nakon stupanja na funkciju dobio državni stan u centru Zagreba. On je nedavno, po tom pitanju kazao da je on ondje živio sa svojom obitelji u čistom prijateljskom angažmanu.

Prema Zakonu, “tko ne uplati turističku pristojbu ili u roku od 24 sata ne prijavi u sustav eVisitor sve osobe kojima pruža uslugu noćenja, može biti kažnjen od 2000 do 10.000 kuna”, dok u Zakonu o članarinama u turističkoj zajednici stoji da iznajmljivač koji u propisanom roku ne plati godišnji paušalni iznos članarine, riskira kaznu u iznosu od 500 do 5000 kuna. Zakon o dohotku pak propisuje da je kazna za one koji ne plate paušalni porez od 5000 do 50.000 kuna.

Recenzije smještaja na platformi Airbnb datiraju od siječnja 2018. pa do siječnja ove godine. U njima gosti uglavnom hvale uslugu, a gospođa Želalić im je ponekad i odgovarala te zahvaljivala na boravku.

Hermina Cebović Želalić je od siječnja onemogućila rezervacije smještaja nakon što je objavljena priča da je u stanu živo Frka-Petešić.

Želalić karijeru započeo 1993.

Veleposlanik Želalić započeo je diplomatsku karijeru 1993. godine u Veleposlanstvu RH u Alžiru na mjestu savjetnika, a između ostalog obnašao je i dužnost Generalnog konzula u Los Angelesu od 2010. do 2013. godine.

Za veleposlanika u Alžiru predložen je 2018. godine u redovnom postupku dok je Frka-Petešić bio šef Plenkovićevog ureda. Inače, iz Ministarstva vanjskih poslova ranije su poručili da u redovnom postupku biranja Želalića za veleposlanika u Alžiru, ni na koji način nije sudjelovao Frka-Petešić.

Foto: Hina