Marić nije govorio istinu? Prvo je platio obnovu samostana, onda se “namirio” stanom. Odakle mu novac?

Marić nije govorio istinu? Prvo je platio obnovu samostana, onda se “namirio” stanom. Odakle mu novac?

Portal Index je objavio da su pronašli dokaz da ministar državne imovine Goran Marić nije govorio istinu o obnovi franjevačkog studentskog doma te o kupnji stana u Zvonimirovoj ulici.

Ministar je rekao da su mu franjevci prepustili stan da bi on obnovio dio samostana u kojem bi bio smješten studentski dom. Međutim, novinari Indexa su pronašli dokumente iz kojih se vidi da je obnova samostana završena četri mjeseca prije no što je potpisan ugovor o kupoprodaji stana u Zvonimirovoj.

“Točno je da je tvrtka Scientia d.o.o. (bivša obiteljska tvrtka Marićevih, op.a.) kupila navedeni stan i platila ga u cijelosti, čime je obnova omogućena”, glasi sporna izjava ministra.

Naime, obnova dijela samostana koji je pretvoren u Studentski dom, a koju je prema tvrdnji fra Željka “sredio” Marić, bila je dovršena u veljači 2011. godine. Kupoprodajni ugovor za stan u Zvonimirovoj koji su potpisali Marićeva supruga Marijana i fra Željko Tolić, potpisan je četiri mjeseca kasnije, a dvije trećine novca trebale su stići tek u drugoj polovici 2012. godine, godinu i pol nakon završetka obnove. Ukratko, franjevački Studentski dom ni teoretski nije mogao biti obnovljen novcem od prodaje stana, piše Index.

Index tvrdi da je Marić, po svemu sudeći, akciju obnove dijela samostana izveo preko svoje udruge Cor Unum, koju je vodio do sredine 2010. godine, i to zajedno sa svećenikom Ive Sanadera.

Ta Marićeva udruga je dobivala novac državnih i javnih tvrtki te Grada Zagreba za svoj rad, a raspala se nakon što su se članovi skupštine udruge, koja je okupljala mnoge poznate sportaše i znanstvenike, pobunili zbog Marićeva nekretninskog posla, odnosno franjevačkog stana u Zvonimirovoj ulici, u koji je ušla ta udruga. Radi se o istom onom stanu kojeg će se na kraju dočepati obiteljska tvrtka Marićevih – Scientia, piše Index.

Fra Željko je potvrdio kako je bio dogovor s Goranom Marićem “da sredi” dio obnove franjevačkog samostana Majke Božje Lurdske u Zagrebu u kojem će biti studentski dom. Marić je to opovrgnuo tvrdeći da nije sudjelovao u skupljanju financijskih sredstava te da je pomagao samo kao župljanin te crkve.

Fra Željko Tolić je, nakon što je Indexu priznao deal s Marićem, naknadno rekao da pretpostavlja (!) da za obnovu dijela samostana nije korišten javni novac.

 

Obnovu odradila humanitarna udruga “Cor Unum”?

No ako je točna informacija koju je dobio Index, a koju Marić i dalje ne želi ni potvrditi, ni demantirati, onda je obnova Studentskog doma sređena preko Marićeve humanitarne udruge Cor Unum, koju je Marić osobno vodio sa svećenikom Ive Sanadera i svjedokom iz slučaja Fimi medije, fra Slavenom Milanovićem Litrom.

Fra Milanović Litre je tada, 2009. i 2010. godine, bio župnik upravo crkve Gospe Lurdske u Zagrebu te, uz Gorana Marića, čelnik udruge Cor Unum. Službeni podaci Fine o toj udruzi otkrivaju da je osoba za kontakt bila Marijana Marić, supruga Gorana Marića, dok je službeni email ove humanitarne udruge imao u sebi ime obiteljske tvrtke Marićevih, odnosno glasio je ‘[email protected]’.

Udruga u to vrijeme, a govorimo o razdoblju od 2007. do 2010. godine, nije bila nepoznata, a u nju su bili uključeni mnogi poznati sportaši i znanstvenici, dok je počasni predsjednik bio tadašnji ministar obrazovanja Dragan Primorac. Udruga je organizirala niz humanitarnih nogometnih utakmica, od kojih je najpoznatija ona s Poljuda iz 2007. godine između ‘Ćirinih sinova’ i Cor Unuma, kad je za poginule vatrogasce na Kornatima prikupljeno oko milijun kuna.

Članovi udruge protiv Marićevog “biznisa”?

Marićeva udruga Cor Unum je djelovala do kraja 2009. godine, kada je na skupštini udruge došlo do velikog razdora. Naime, većina članova Marićeve udruge bila je nezadovoljna načinom na koji ju je vodio Goran Marić. Osim primjedbi da Marić udrugu vodi netransparentno, zamjerili su mu i nekretninski posao. Naime, franjevci su, prema saznanjima Indexa, još 2009. godine, dali Marićevoj udruzi na korištenje stan u Zvonimirovoj a da o tome članovi skupštine udruge nisu imali pojma pa su na skupštini tražili da se stan vrati franjevcima te odbili imati tu nekretninu. Rekli su da se žele baviti isključivo humanitarnim radom, u što se Marićev nekretninski biznis s franjevcima nikako nije uklapao.

Marić se na skupštini vrlo brzo složio s tom odlukom, a udruga je formalno ugašena u prosincu 2010. godine, nakon što je u lipnju iste godine predan zahtjev za gašenje. Sama udruga je nakon toga obnovljena pod novim imenom – Cro Unum umjesto Cor Unum, a preuzeo ju je dotadašnji počasni predsjednik udruge Dragan Primorac. Marić nije član današnje udruge, a s većinom današnjih članova, prema navodima Index-a, nije u dobrim odnosima. Marić se stana u Zvonimirovoj ipak dočepao 2011., kada franjevci potpisuju kupoprodajni ugovor za taj stan s Marićevom suprugom Marijanom, odnosno tvrtkom Scientia.

Obnova samostana plaćena iz donacija udruzi?

Franjevački Studentski dom nije mogao biti plaćen od prodaje stana u Zvonimirovoj obiteljskoj tvrtki Marićevih s obzirom na to da je stan kupljen nakon što je obnova završila. Index-ov “dobro upućeni izvor” tvrdi da je obnova samostana, odnosno dijela koji će postati Studentski dom, sređena iz donacija Marićevoj udruzi Cor Unum. Prema dostupnim informacijama, jasno je da je obnova počela još dok je Marićeva udruga Cor Unum bila aktivna.

Ministar Goran Marić ne želi odgovarati na ova pitanja te i dalje tvrdi kako je sve vodio časno i po zakonu. Franjevačka provincija iz Splita, pod koju spada i samostan Gospe Lurdske u Zagrebu, također već tjednima odbija dati bilo kakve podatke vezane za ovaj posao. Ne javlja nam se ni bivši provincijski ministar fra Joško Kodžoman, koji je naslijedio fra Željka Tolića. Znakovito je da fra Željko tvrdi da se ne sjeća ni tko je radio na obnovi, ni koliko je obnova stajala, a još je znakovitije da nitko još nije pokazao uplatu za stan u Zvonimirovoj ulici na račun franjevaca, piše Index.

Foto: Mario Strmotić/Hina

Facebook Comments