Marić najavljuje ubrzavanje inflacije. “Malo tko može predvidjeti koliko će dugo trajati agresija na Ukrajinu i cijela kriza”

Marić najavljuje ubrzavanje inflacije. “Malo tko može predvidjeti koliko će dugo trajati agresija na Ukrajinu i cijela kriza”

Ministar financija Zdravko Marić u emisiji “A sada Vlada” govorio je o ekonomskoj situaciji u Hrvatskoj, ocjeni Europske komisije da Hrvatska nema makroekonomskih neravnoteža i o procesu uvođenja eura.

U moru poskupljenja stižu i neke dobre ekonomske vijesti. Europska komisija u ponedjeljak je objavila da Hrvatska uz Irsku više nije među zemljama koje imaju makroekonomske neravnoteže.

– To je doista jako dobra vijest. Hrvatska je 2013. formalno postala članica EU-a, a mi smo odmah ušli u proceduru prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, a i u proceduru prekomjernog manjka, dakle, fiskalnih neravnoteža. Godine 2016., kada je počeo naš mandat, razložili smo vrlo jasan plan što činiti, govori ministar financija Zdravko Marić dodajući da je fokus stavljen na fiskalni dio.

– Fiskalni dio je zaslužan za izlazak iz procedure prekomjernog manjka, pa nam je popravljen kreditni rejting. Pa smo ušli u temu razgovora oko eura, a da nismo konsolidirali financije, ne bi bilo šanse uopće razgovarati o euru, dodaje Marić.

“Bitno je da smo se počeli pomicati s dna”

Dodaje da su prema ovim kriterijima i indikatorima i neke gospodarski snažnije zemlje ostale iza Hrvatske.

– Bitno je da smo se odmaknuli, da smo se počeli pomicati s dna. Naš cilj jest približiti se i konvergirati prema prosjeku EU-a. Ništa se to ipak ne može dogoditi odmah.

Ministar ističe da su ocjene Europske komisije dale jasan signal investitorima, međunarodnim i domaćim.

– Irska i Hrvatska su u proteklih nekoliko godina napravile određene iskorake. U smislu makroekonomske stabilnosti ove dvije zemlje su bolje. 

Marić dodaje da smo ušli u posljednju fazu prije odluke o ulasku Hrvatske u eurozonu.

– Doslovce imamo pet ili šest tjedana pred sobom. Idući tjedan će već biti objavljena ta izvješća, ona će se nakon toga vrednovati i analizirati. Formalna odluka o ulasku Hrvatske očekuje se 12. srpnja na Vijeću ministara financija u Bruxellesu. To je ujedno početak češkog predsjedanja. Nekidan sam održao sastanak s češkim ministrom financija, objašnjava. 

“Nastavak ubrzavajuće inflacije”

No osim dobrih, ima i loših vijesti. Inflacija galopira, cijene u trgovinama stalno rastu, na benzinskim postajama sve su veće cijene goriva. Svakoga dana plaće i mirovine vrijede sve manje.

– Koliko god bila teška predviđanja, malo je onih koji mogu predvidjeti koliko će dugo trajati agresija na Ukrajinu i cijela ta kriza, mislim da moramo funkcionirati. Naša su trenutna očekivanja da ćemo u nekoliko idućih mjeseci, ali rekao bih polovicu godine, nastaviti s ubrzavajućom inflacijom, a onda da bi trebalo doći do određene stabilizacije. Međutim, moram se ograditi zbog doze neizvjesnosti i negativnih rizika, ne mogu stopostotno to garantirati. To ne može nitko.  

Povećanje mirovina u rujnu

Ministar financija Marić dodaje da se nikako u cijeloj priči ne smije zanemariti komponenta BDP-a.

– Koliko god su Europska komisija i mi sami revidirali procjene rasta na niže i dalje je rast. I taj rast treba održavati. Ne smijemo si nikako dozvoliti da uz probleme s inflatornim kretanjima zapadnemo u još i nekakve na ovom širem makro planu.

Dotaknuo se i pitanja mirovina. Prema sadašnjoj indeksaciji, mirovine će biti povećane u rujnu. 

– Mirovine nisu i neće biti pod znakom pitanja. Ako indeksacija i bude iznad nekih očekivanja i ako možda proračunska sredstva nisu osigurana, ona će na kraju biti osigurana, ističe, dodajući da možda neće biti potreban još jedan rebalans proračuna, nego da postoji mogućnost preraspodjele. 


Osvrnuo se i na napise da je Porezna uprava počela detaljno kontrolirati velike ugostitelje. 

– Pojačan nadzor Porezne uprave zahvatio je oko tisuću ugostitelja, kod njih 800 nisu utvrđene nepravilnosti. Ali nadzorne aktivnosti utvrdile su određene nepravilnosti te je sukladno tome Porezna postupila. Ne radi se ni o kakvoj presiji, oni rade svoje posao. 

Foto: Hina