Marić opominje da moramo biti spremni na sve. “Uz borbu protiv inflacije važno je očuvati funkcioniranje gospodarstva

Marić opominje da moramo biti spremni na sve. “Uz borbu protiv inflacije važno je očuvati funkcioniranje gospodarstva

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić komentirao je nakon sjednice Vlade dvoznamenkastu inflaciju u Hrvatskoj (10,8 posto), donosi N1.

“Nemamo još sve podatke za sve zemlje članice EU, vidimo eurozonu, samo baltičke zemlje i neke stare zemlje imaju dvoznamenkastu inflaciju. Kako smo govorili i prije, iz mjeseca u mjesec, sigurno tijekom prve polovice godine, ćemo vidjeti i pratiti trendove ubrzavanja inflacije. I to se događa, vidimo te trendove. Za dalje, za drugu polovicu godine nije lako predviđati. Vidjeli ste da je ECB reagirao i najavio povećanje referentnih kamatnih stopa i najavio da će gotovo sigurno u rujnu ponovno ići s dizanjem kamatnih stopa. To nam svima dovoljno govori koliko je kompleksna situacija i teško je predviđati trendove”, rekao je Marić.

Hoće li država donijeti novi paket mjera pomoći građanima i poduzetnicima?

“Što smo govorili tada, govorimo i sada, ovisno o razvoju situaciju, o mogućnostima koje imamo, uzimajući u obzir tržišne principe, sukladno tome ćemo i dalje donositi određene odluke. Postoji puno inicijativa, svakodnevno stižu razni dopisi, sve uzimamo u obzir, ali moramo gledati širu sliku. Pratimo i što rade druge zemlje. Vidimo da njihovi odgovori nisu jednoznačni. Ja ću večeras za Luksemburg, sastanci su vijeća ministara, sigurno će najveći dio rasprave biti vođen po pitanju inflacije”, odgovorio je Marić.

Rekao je da ne vjeruje da bi inflacija mogla dovesti značajnog rasta kamata na kredite.

Naglasio je da je uz borbu protiv inflacije važno očuvati normalno funkcioniranje gospodarstva. “Uz opskrbne lance do onoga što nas također jako zanima, a to je razina zaposlenosti, odnosno razina BDP-a. I da ne dolazimo uopće u tu sferu, ja ne volim ni izgovarati te scenarije, ali moramo biti spremni za sve.”

Foto: N1