Marija Selak Raspudić: Hoćemo li uskoro imati neki Plenkograd, a možda i Plenkovićevu štafetu

Marija Selak Raspudić: Hoćemo li uskoro imati neki Plenkograd, a možda i Plenkovićevu štafetu

Saborska zastupnica i sveučilišna profesorica Marija Selak Raspudić bila je gošća N1 Studija uživo.

Na početku je komentirala prosvjed poduzetnika održan na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

“Podržavam svaki demokratski način izražavanja nezadovoljstva ovakvom situacijom. U smislu toga da oni imaju pravo zahtijevati da se njihova prava ispune, mislim da im treba dati punu podršku”, kaže Selak Raspudić.

Reakciju vladajućih na prosvjed smatra sramotnom.

“Mogli smo vidjeti jednu gotovo skandaloznu izjavu koja je došla od Božinovića koji je rekao da ‘da su se oni držali mjera, ugostitelji, da ne bismo sada niti imali ovakvu situaciju’. Osim što je ta izjava neprimjerena, ona je i neistinita. Ja ću podsjetiti da je konačno na ruke Sabora dano izvješće o mjerama koje su se koristile u slučaju covida i tu smo mogli vidjeti izvješće Državnog inspektorata gdje se spominje da je Državni inspektorat obavio nadzor na nekih 130 tisuća objekata i u tih 130 tisuća objekata, što je složit ćete se, dosta veliki broj nekih 6 tisuća objekata, dakle nekih 5 posto je dobilo usmeno upozorenje. Dok je kazna izdana ja mislim 191 objektu. Dakle, toliko o nepoštivanju mjera ili Božinović sam ne zna da njegovi inspektori ne rade dobro posao”, kazala je i dodala da imamo egzaktne podatke koji pokazuju da nije bilo prekršaja i nepoštivanja mjera.

Epidemiološke mjere u Hrvatskoj

Selak Raspudić smatra kako nije samo problem u tome kakve su mjere.

“Pitanje je koji su argumenti da bi se pojedine mjere provodile. Situacije se odavno ponovno promijenila i nije jednaka u svim dijelovima Hrvatske. S obzirom da se situacija nije ista u svim županijama, za očekivati je da se mjere prilagode situaciji na terenu. Ako imamo županijski pristup unutar škola, onda je otvoreno pitanje zašto takav pristup ne možemo njegovati na svim razinama”, rekla je.

“Prvo se s mjerama kasnilo, a sad se kasni s njihovim popuštanjem. Cijelo vrijeme se kasni”, dodaje.

Komentirala je i usporedbe sa situacijom u drugim zemljama Europe.

“Ne možemo izvlačiti pojedine primjere, sukladno tome kada nam to odgovara. Nismo uzimali europske uzore kad je trebalo uvesti princip semafora. Treba nam minimum mjera s maksimalnim učinkom. Zašto ne bismo pokušali bar otvoriti pa ćemo vidjeti, pratit ćemo. Opet će se vjerojatno sve svesti na politički pritisak i politički trenutak. Reagirat će se i možebitno popustiti s obzirom na to koliki će biti pritisak izvana”, kaže Selak Raspudić.

Glasovanje u Saboru

Most je inicirao prijedlog Zakona o HGK, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković prošlog ga petka nije uvrstio na glasanje.

“Naravno da je snaga nekakvog političkog lidera da prepozna kvalitetne prijedloge s koje god strane dolazi, a ovo djetinjasto ponašanje koje govori da sve može, ali ne može kad dolazi od strane oporbe. Imajući u vidu na koji se način premijer ponaša prema svim oporbenim prijedlozima, možda bi bilo najbolje da proglasi katastrofu u HGK pa će onda moći sa 100 postotnim iznosom iz državnog proračuna financirati njezina revitalizacija zauvijek”, smatra Selak Raspudić.

Ipak, izražava zadovoljstvo što je Mostov prijedlog ipak uspio, ali i upozorava na mogući problem.

“Moram izraziti skepsu budući da se trideset godina po tom pitanju nije radilo ništa. Bojim se da se ta postepenost koja se najavljuje neće na kraju svesti na ništa”, govori.

Kazala je da Plenkovićeva reakcija pokazuje da su ozbiljna oporba i da ih se boji te da ga čine nervoznim. “Ova njegova pogubljena reakcija pokazuje da smo mi pogodili temu i pogodili način na koji trebamo govoriti o toj temi”, ističe.

Visoki upravni sud ponišio je pojedine odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a Selak Raspduić smatra kako se uloga povjerenstva sasvim marginalizira.

“Treba znati kako premiejr doživljava demokraciju. Mi već sad imamo situaciju da je premijer na Vegeti, ne znam hoćemo li uskoro u maniri diktatora imati i neki Plenkograd, a možda i Plenkovićevu štafetu. Ovdje je osnovno pitanje shvaćanje demokracije i to je razlog raspada njegove ljubavi s Mostom”, veli Selak Raspudić.

Kaže kako nije optimistična oko toga što će se događati s Povjerenstvom.

“Čini se da će njegova uloga sve više biti marginalizirana. Taj jedini alat koji su oni imali, sada se uzima iz njihovih ruku, a ne vidim nikoga drugoga tko će to nasljediti”, kazala je.

Foto: Hina