Marija Selak Raspudić o aferi “Maska”: Ministar Fuchs je dao gotovo fašističku izjavu

Marija Selak Raspudić o aferi “Maska”: Ministar Fuchs je dao gotovo fašističku izjavu

Saborska zastupnica Kluba Mosta Marija Selak Raspudić u Novom danu komentirala je dnevno-političke aktualnosti.

Pitanje referenduma o euru nije zakašnjelo pitanje i uvijek je dobro imati praksu demokracije, smatra Selak Raspudić. “Ako se ne boje naroda, a postoji interes, ne vidim problem da se postavi kao referendumsko pitanje. Što se tiče samog eura, smiješna je polarizacija da je to desno ili lijevo pitanje. Pažljivijem promatraču sigurno nije promaklo da je Maruška Vizek dosta kritična prema uvođenju eura jer nismo dovoljno konkurentni. Ovo je prvenstveno pitanje tajminga – jesmo li u ovom trenutku spremni podnijeti sve što nudi euro”, rekla je, istaknuvši kako Mađarska još uvijek nije uvela euro, a Švedska je imala referendum na kojem je uvođenje eura odbijeno.

“Izmišljen je spin da nama treba zakon da bi obnova počela”

Prokomentirala je i (ne)obnovu nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa. Rekla kako nije samo nevjerojatno nego i nedospustivo, da nitko ne odgovara za činjenicu da situacija nije krenula nabolje. “Ovo je pitanje političke odgovornosti gdje su svi oprali ruke. Prvo je izmišljen spin da nama treba zakon da bi obnova počela. Možemo! je očito trebalo alat da bi se javnosti prezentirali kao netko tko će obnoviti Zagreb, dok HDZ prihvaća njihovu igru. Mi smo otpočetka bili kritični i javno prozivani kao oni koji koče obnovu. Sad se vidi da je Zakon kočnica. Gotovo svi zakoni kada se susretnu s praksom pokažu se manjkavi. Ovaj je Zakon otpočetka imao nepremostive rupe”, rekla je.

Ističe kako su iz Mosta otpočetka upozoravali da je konstrukcijska obnova samo manji dio: “Namjerno se potiskivalo pitanje kostrukcije da bi se prikazalo da je Vlada veoma velikodušna. Zakon koji je trenutno na snazi to ne može ispraviti. Ako zakon nije valjao, postoje oni koji su ga donijeli i trebaju imati političke posljedice za to. Ne možete kao gradonačelnik reći ‘imam vremena baviti se građanskim odgojem, ali nemam vremena baviti se obnovom’. Mora naći novce, ne može reći, sada kada je dobio na izborima – sorry, mi nemamo novce”, govori Selak Raspudić.

Klub Mosta prvo će vidjeti izmjene Zakona o obnovi, a potom dati amandmane, kaže. Neovisno o tome hoće li ga podržati, dat će doprinos da bi bio što bolje napravljen.

Što se tiče priče iz Krapinskih toplica, Selak Raspudić kaže kako nije ni jednostavna ni jednodimenzionalna.

“Niti jedno dijete ne smije biti korišteno kao sredstvo u svrhu ispunjavanja roditeljskih ciljeva, ali najave ministra Fuchsa da bi roditeljima koji su se protivili nošenju maske možda trebalo oduzeti dijete su ispod svake razine, da ne kažem fašističke. To sigurno nije razlog za postupanje socijalne službe. Treba razumjeti ljude da su ogorčeni. Nema ni dovoljno hrabrosti da se donesu nedvosmislene mjere. Ministarstvo uopće ne uzima u obzir aspekt štetnog djelovanja maski na zdravlje učenika”, rekla je.

Osobno smatra kako nije korisno da djeca nose maske. “Ako ljudi mogu u ugostititeljskom objektu bez maske sjediti za istim stolom, trebaju i djeca koja dijele učionice.”

O situaciji u Sinju, u kojem je Miro Bulj predložio da djeca u školama ne nose maske, a premijer Plenković ga potom nazvao šarlatanom, Selak Raspudić kaže kako možemo vidjeti da je sve što se događa tamo je političko pitanje – pokušaj sabotaže gradonačelnika Mire Bulja koji ne pripada HDZ-ovoj kasti koja je navikla vladati Dalmatinskom zagorom.

“Ljudima je dosta trakavice oko Vrhovnog suda”

Dotaknula se i problematike izbora novog čelnika Vrhovnog suda.

“Dobronić HDZ-u očito nije drag kandidat. Ljudima je dosta trakavice oko VS-a. Sada smo saznali da Dobronić nije kandidat premijera. Drugo što smo saznali je da je premijer odlučio iskoristiti Turković kao štit. Ako se ona nije prijavila na javni poziv, imala je razlog da to ne učini. Premda govori da ju podržava, zapravo je sabotira. On jako dobro zna da, ako bi došlo do četvrtog poziva, Milanović sigurno ne bi podržao Turković. Najviše je zabrinjavajuće da prije nego se netko prijavi za tako važne funkcije  provjerava ima li potporu za svoju prijavu, što znači da su ti pozivi besmisleni”, zaključila je Marija Selak Raspudić.

Foto: Hina

Facebook Comments