Marija Selak Raspudić: Radila sam kao čistačica. Kod mene je uvijek “goni dalje”

Marija Selak Raspudić: Radila sam kao čistačica. Kod mene je uvijek “goni dalje”

Ja od jutros nisam stala mantra je posljednjih mjeseci saborskoj zastupnici u klubu Mosta, Mariji Selak Raspudić, koja na vlastitoj koži najbolje osjeća posljedice one narodne “dabogda ti život bio uzbudljiv”.

Marija je, podsjetimo, pred kraj siječnja zaključila svoj porodiljni dopust i to nepunih šest mjeseci nakon rođenja sinčića Ilije i vratila se u Sabor. Zgrada na Trgu sv. Marka nije njezin jedini poslovni “front”. Ona je i izvanredna profesorica na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, ali i voditeljica jednog projekta na Oxfordu. Mnogo je tu i posla i obaveza, pa i putovanja, a uskladiti ih u kombinaciji s obiteljskim životom – brigom o bebi i i trogodišnjoj kćeri Danici, znači osjećati se na momente kao perpetuum mobile.

Mariju smo i za razgovor uhvatili u vremenu između dojenja …

– Stvarno je vrlo, vrlo intenzivno, ali zaključila sam da je najgore dok se boriš protiv toga. Pomirila sam se da je sada tako, što ću – nemam taj luksuz predaha. Kod mene je uvijek – goni dalje. Naravno, i Nino je tu, pomaže sve što treba, pa evo i sada dok mi razgovaramo, on čuva djecu. Al ima tih nekih trenutaka…evo baš nedavno je bio jedan gadan dan; znači cijelo jutro ja sam trčala, trčala, trčala, jedna obaveza, druga, treća… Napokon sam došla doma i mislim se – moram se malo odmoriti, a Nino koji ih je cijelo to vrijeme čuvao, dočekao me na vratima i rekao kako nije sjeo satima i mora odmoriti, ispričala je Marija situaciju tako tipičnu za sve obitelji s malom djecom, piše Slobodna Dalmacija.

Uz posao, preciznije poslove i obitelj, vremena za bilo što drugo – nema. Društveni život na čekanju je – do daljnjega.

– Društveni život ne postoji. Stvarno mi nedostaju prijatelji, ni jedna osoba ne može biti zdrava i ispunjena dok se ne sretne sa svojim dragim ljudima. Međutim, sada je tako kako jest. Trenutno su u fokusu isključivo djeca, a vrhunac zabave trenutno bi mi bio – san. Uglavnom ne spavam, jer mali se budi svakih sat vremena, pa dojim. I tako u krug cijelu noć. Onda me pitaju kako sam tako brzo izgubila 20 kg dobivenih u trudnoći. Nestali su zato što me “taru”, smije se ova “friška” majka.

A za reći pravo, poznata filozofkinja, nije jedna od onih koja je i tijekom cijelog života mnogo odmarala ili imala praznoga hoda. Naučila se na obavezu i vlastiti “dinar” još od svoje osamnaeste. Ona će reći – od trena kada joj je zakon dozvolio da radi – ona je radila. A tijekom godina skupilo se tu raznih poslova. Marija često nije bila izbirljiva po tom pitanju.

Jedno od njezinih zanimanja iz prošlosti bilo je i novinarstvo – njezina prva, velika ljubav.

– Silno sam voljela taj posao, prvenstveno zbog kreativnosti. Uređivala sam i vodila emisiju mozaičnog i kulturnog spektra i išlo mi je sve bolje. Prijelomni trenutak dogodio se kad sam imala 22 godine. Trebala sam dobiti novu poziciju, preuzeti još veću odgovornost, dobiti pristojna primanja i medijsku vidljivost…To je tako zamamno izgledalo, no, budući da sam u tom trenutku još bila apsolventica, osvijestila sam sebi da ću, ako to napravim, upasti u zamku u koju su upali i mnogi prije mene koji su rano zavoljeli taj posao i zbog kojeg nisu diplomirali.

Da sam prihvatila novi angažman sigurna sam da ne bih završila fakultet. Onda sam dala otkaz i otišla raditi prvi posao do kojeg sam uspjela doći i koji mogu obavljati uz faks, a to je bio onaj spremačice – govori nam Marija, poentirajući kako je svjesna da to sada malo zvuči kao amerikanizirana životna priča, ali tako je bilo. Svjesna je, kako i onda, tako i sada da je napravila pravu stvar za sebe.

Posao nije bilo lagan, ali to je i nije bilo posebno briga, jer paralelno ga je s fakultetom mogla obavljati pa je čistila i tuđe urede i ispite. U manje od godinu dana položila ih je skoro petnaest i to joj je tada bilo jedino važno.

– Meni je u to doba honorar trebao, dolazim iz velike obitelji i željela sam se osamostaliti, a nikada mi ništa nije bilo servirano, uvijek sam se trebala izboriti za sebe. Radila sam ja i tijekom faksa još sto stvari – od dijeljenja letaka, prodavala sam u trafikama, u dućane sam išla na ispomoć – bila sam ona koja kupi i slaže robu za drugima, radila na degustacijama, zaista sam bila samostalna, govori nam poznata članica kluba Mosta, koja bi eto, u svom bogatom životopisu, teoretski mogla dodati još jedno zanimanje – ono hrvatske predsjednice.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: VELIKI INTERVJU S MARIJOM SELAK RASPUDIĆ: Hoće li biti Mostova kandidatkinja za premijerku? Što misli o slučaju Zambija, Plenkoviću, Milanoviću, Pernaru, Macanu, Sandri Benčić…

Foto: Hina