Marijana Petir objasnila kako je uspjela uštedjeti čak 600 000 eura

Marijana Petir objasnila kako je uspjela uštedjeti čak 600 000 eura

Nezavisna zastupnica u Saboru Marijana Petir kazala je za N1 da je u imovinskoj kartici transparentno i po zakonu prijavila svoju imovinu: “Nadam se da su tako činili i drugi. Uvijek sam se ponašala odgovorno i umjereno u svemu, pa tako i kad je riječ o ušteđevini.”

Dodala je da nije riječ samo o rezultatima prihoda tijekom pet godina mandata u Europskom parlamentu:

“Ja radim 20 godina”, rekla je Petir koja je  u imovinskoj kartici prijavila ušteđevinu od 600 000 eura.

“Ja ne zbrajam to. Živim u skladu sa svojim mogućnostima. Nikada se nisam zaduživala, nikada nisam imala kredit. Da, tako je, živim u roditeljskoj kući, to sam također navela u kartici”, kazala je s primjedbom da mnogi njeni kolege imaju nekretnine dok ih ona nema.

Reporterku N1 zanimalo je i kakvi su sada uvjeti rada u Saboru zbog epidemioloških mjera i poštuju li zastupnici mjere.

“Bitno je teže raditi u ovim uvjetima”, odgovorila je Petir, “Koliko vidim zastupnici se pridržavaju mjera i poštuju ih.”

Rekla je da se zbog ograničenog broja zastupnika u glavnoj dvorani Sabora nikoga ne diskriminira:

“Matematički je izračunato koliko tko ima zastupnika, pa se došlo do toga koliko koji klub zastupnika može imati u dvorani.”

Za Zakon o obnovi Zagreba Petir smatra da je dobro da ga se ne donosi ishitreno, a posebno uvažavanje amandmana opozicije:

“Već u prvom čitanju se danima vidio niz konstruktivnih prijedloga kako ga poboljšati. Zakon je dobar, predviđa i zaštitu javnog interesa, da bude zaštićen transparentnošću, ali i time da vlasnik mora vratiti novac ako bi obnovljeni objekt htio prodati prije roka od pet godina.”

Rekla je da je dobro i to što je prihvaćeno što će nadležno ministarstvo periodički objavljivati koliko je i na što potrošeno novca.

Za sukob između predsjednika i premijera oko predsjednikovog putovanja u Albaniju, rekla je da službena putovanja imaju svoju proceduru, da se zna tko za njih mora znati.

“Logično mi je da za službeni put mora biti postojati nalog, bez obzira što nema dnevnica. Bez obzira što predsjednik dolazi iz jedne političke opcije, premijer iz druge, trebalo bi poštivati procedure, trebalo bi obavijestiti premijera i ministra vanjskih poslova, jer niti predsjednik niti itko drugi nije tu da samostalno provodi vanjsku politiku”, kazala je i dodala:

“Ne morate uzeti dnevnicu, ali putni nalog, ako koristite službeno prometalo – automobil, helikopter, brod – morate imati.”

Foto: Edvard Šušak/Hina