Bivši saborski zastupnik Marko Vučetić napada Kalmetinu utvrdu: “HDZ je Zadru oduzeo dušu”

Bivši saborski zastupnik Marko Vučetić napada Kalmetinu utvrdu: “HDZ je Zadru oduzeo dušu”

Bivši nezavisni saborski zastupnik i sveučilišni profesor Marko Vučetić novi je akter na zadarskoj političkoj sceni kojeg će na predstojećim lokalnim izborima kao kandidata za gradonačelnika podržati SDP, a u tijeku su razgovori i s drugim oporbenim opcijama, pišu Novosti.

Zašto idete na lokalne izbore i to u Zadru koji važi za nepobjedivu HDZ-ovu utvrdu?

Građani bi trebali shvatiti da utvrda nije mjesto na kojem se živi. Kada se na lokalnoj razini kontinuitet nečije vlasti pretvori u vladanje, dolazi i do oduzimanja najelementarnije slobode, slobode kretanja i druženja, slobode obnašanja i obavljanja javnih dužnosti, ali i one slobode da se čovjek osjeća čovječan na svom radnom mjestu. Lokalna sredina koja je postala utvrda je nečovječna sredina. Zadar to jeste već 30 godina. Da se kandidiram na lokalnim izborima motiviralo me negativno stanje zadarske lokalne političke sredine u kojoj je potrebno djelovati, a ne samo misliti i uživati u slobodi koju ja kao profesor filozofije imam. Kao građanin grada Zadra imam odgovornost pomoći Zadru da ne bude više utvrda jedne političke stranke i mjesto iživljavanja političkih moćnika koji građane pretvaraju u poslušnike.

Mnogi će reći da je Zadar sveučilišni, turistički grad, da su odlično prometno povezani, da su dobili “Kalmetinu”… Što vama smeta u Zadru?

Zaboravljen je identitet grada Zadra. HDZ-ovci su jednom cestom i obnovom kulturne baštine novcima iz europskih fondova pretvorili grad u posjed HDZ-a. Obnovljena kulturna baština za vrijeme HDZ-a ne može postati HDZ-ovom baštinom. U kulturnom smislu, HDZ nije napravio ništa osim što su Zadru oduzeli dušu i zamijenili je sa HDZ-ovom predatorskom politikom posjedovanja. Grad Zadar je nakon bombardiranja u Drugom svjetskom ratu obnovljen zahvaljujući graditelju Krleži koji je vratio urbanitet Zadru, ali ga nije pretvorio u Krležin grad, nego ga je predao građanima da se razvija gradski život. Građani Zadra danas se moraju veseliti jednoj cesti, “Kalmetini”, i jednom ili dvaput ofarbanom tunelu, i to je sva baština koju je HDZ dao Zadru. Grad je postao mjesto u institucionalnom smislu nedostupno građanima koji nisu prošli filter HDZ-a. Tek kad na natječaju za ravnatelja škole ili direktora nekog gradskog poduzeća bude primljen netko kome je jedina veza to što je građanin grada Zadra, tad će grad biti otvoren svojim građanima. Gradske strukture moraju se učiniti prohodnima za sve građane. Prvi korak je da svi oni koji su politički imenovani trebaju i političkom voljom biti opozvani. Grad treba razvijati viziju, stvarati novo ozračje, nešto neviđeno što se naziva budućnost.

Bili ste zapaženi oporbeni zastupnik. Kako danas doživljavate oporbu u Saboru?

Sadašnja oporba djeluje beživotnije. Oporba prošlog saziva imala je autentičnija stanja: saborske zastupnike se iznosilo, neki su divljali, noćilo se u Saboru. Sadašnji saborski zastupnici postali su birokratizirani modeli opozicije devetog saziva. Ne vidim nikakve autentične poruke. Teško bismo mogli nabrojati tri zastupnika koja odskaču po nekom zanimljivom saborskom govoru. Svakako ćemo pronaći zanimljivu političku energiju kod Sandre Benčić, Tomislava Tomaševića… Nova ljevica okupljena oko platforme Možemo! je konstruktivna opcija koja prepoznaje probleme u hrvatskom društvu, nudi realna rješenja, ali koja pripadaju razvijenoj demokraciji, a mi to nismo. Ne vidim razumijevanje mentaliteta hrvatskog društva jer mi nismo država, nego poludržava, preddemokratsko društvo. Zato nove snage hrvatske ljevice moraju imati jasnu političku poruku kojom trebamo odgajati građane za demokraciju, jer hrvatska politika dobrim dijelom počiva na emocijama, a ne na razumu.

Foto:Admir Buljubašić/Hina