Mason Jelenić nema sreće: Ponovno je dobio otkaz zbog članstva u tajnoj organizaciji

Mason Jelenić nema sreće: Ponovno je dobio otkaz zbog članstva u tajnoj organizaciji

Bivši glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, a sada zamjenik glavne državne odvjetnice, po drugi je puta nepravomoćno dobio otkaz u Državnom odvjetništvu. Odlučilo je tako Državnoodvjetničko vijeće (DOV) u ponovljenome postupku protiv Jelenića, a nakon što im je prvo nepravomoćno rješenje u travnju ove godine bio ukinuo Vrhovni sud.

Razrješenje Jelenića, odnosno njegovo izbacivanje iz Državnoga odvjetništva, od DOV-a je zatražila Zlata Hrvoj Šipek, Jelenićeva nasljednica na mjestu prvoga čovjeka DORH-a, a zbog tzv. Afere mason, javlja Jutarnji list.

Odluku o razrješenju Jelenića DOV je objavio na svojim internetskim stranicama. “Državnoodvjetničko vijeće je, nakon održanog stegovnog ročišta, u stegovnom predmetu protiv zamjenika Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske, zbog stegovnog djela iz članka 85. stavak 2. točke 7. Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću (Narodne novine broj 67/2018 i 126/2019), odlučilo da je zamjenik Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske stegovno odgovoran što je počinio stegovno djelo iz članka 85. stavak 2. točke 7. Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću te mu je, temeljem članka 86. stavak 1. točka 4. Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću, izreklo stegovnu kaznu – razrješenje od dužnosti”, navodi se u priopćenju.

Jelenićeva odvjetnica Vesna Alaburić rekla nam je u telefonskom razgovoru kako čekaju pisani otpravak odluke te da će se na nju svakako žaliti.

Jelenićevo razrješenje zatražila je glavna državna odvjetnica, smatrajući da je članstvom u tajnoj udruzi slobodnih zidara, ali i prešućivanjem svojega članstva, povrijeđen Etički kodeks državnih odvjetnika i zamjenika državnih odvjetnika.

Jelenić je, pak, tvrdio kako u njegovu članstvu u slobodnim zidarima nema ništa sporno te da to članstvo niti na koji način nije utjecalo na njegov rad u Državnom odvjetništvu.

DOV je u prosincu prošle godine Jelenića nepravomoćno razriješio dužnosti, no Jelenić se na tu odluku žalio, a Vrhovni sud mu je usvojio žalbu te odluku o razrješenju ukinuo i naložio DOV-u da provede novi postupak.

Čitavo vrijeme trajanja stegovnoga postupka protiv njega na snazi je mjera privremenoga udaljenja s dužnosti tako da Jelenić ne radi u Državnome odvjetništvu do okončanja postupka.

Foto: Hina