Masovna uhićenja u Kanadi: Policija zaprijetila da će istragu nastaviti mjesecima

Masovna uhićenja u Kanadi: Policija zaprijetila da će istragu nastaviti mjesecima

Kanadska policija i u njedjelju uklanja prosvjednike koji su paralizirali glavni grad više od tri tjedna u znak prosvjeda protiv mjera ograničenja u pandemiji.

Policija je uhitila 170 osoba i odvukla 53 vozila otkako je u petak ujutro počela s naporima da razbije prosvjed koji je premijera Justina Trudeaua prisilio na rijetko korištene ovlasti za izvanredna stanja.

Policija je u subotu upotrijebila papar sprej i šok bombe kako bi istjerala uporne prosvjednike koji su ostali, očistivši većinu prostora ispred parlamenta i pokraj ureda premijera, javlja N1.

Ali džepovi ukopanih prosvjednika i dalje su ostali.

Neki od uhićenih u subotu nosili su pancirke, a u torbama i vozilima imali su dimne bombe i druga priotehnička sredstava, priopćila je policija.

“Ova operacija ide dalje. Nije gotova i trebat će više vremena dok ne postignemo svoje ciljeve”, rekao je u subotu privremeni načelnik policije Ottawe Steve Bell.

Prosvjednici su u početku željeli ukidanje obveznog cijepljenja protiv koronavirusa za prelazak granice za vozače kamiona, ali se blokada pretvorila u demonstracije protiv Trudeaua i vlade.

Trudeau se u ponedjeljak pozvao na posebne ovlasti kako bi svojoj vladi dao šira ovlaštenja za zaustavljanje prosvjeda, uključujući sveobuhvatne ovlasti za zamrzavanje računa onih za koje se sumnja da podržavaju blokade, bez pribavljanja sudskog naloga.

“Policija se probija ulicama metodično i odgovorno. Ovo je ohrabrujuće, ali posao još nije završen”, rekao je u subotu ministar javne sigurnosti Marco Mendicino.

Prosvjednici, koje je policija snimila, odgovarat će, rekao je Bell.

“Aktivno ćemo nastojati identificirati vas i nastaviti s financijskim sankcijama i kaznenim prijavama… Ova istraga će se nastaviti mjesecima”.

Foto: Hina