Mateo Kovačić se oprostio od omiljenog svećenika: Župniče dragi, počivajte u miru Božjem

Mateo Kovačić se oprostio od omiljenog svećenika: Župniče dragi, počivajte u miru Božjem

Župnik Župe sv. Antuna Padovanskoga u Sesvetskim Selima i dekan Sesvetsko-vugrovečkog dekanata preč. Antun Sente, st., iznenada je preminuo na Božić, u nedjelju 25. prosinca u jutarnjim satima, objavila je Zagrebačka nadbiskupija ranije u nedjelju.Od njega se na Instagramu oprostio hrvatski nogometni reprezentativac i veznjak Chelseaja, Mateo Kovačić. “Župniče dragi, počivajte u miru Božjem. U mislima i molitvama ste nam”, napisao je Kovačić na Instagramu, javlja Dikretno.

Velečasnom je pozlilo za vrijeme božićne mise. Iz Zagrebačke nadbiskupije dodali su da će sve informacije vezane uz posljednji ispraćaj biti objavljene naknadno.

Župnik Župe sv. Antuna Padovanskoga u Sesvetskim Selima i dekan Sesvetsko-vugrovečkog dekanata preč. Antun Sente, st., iznenada je preminuo na Božić, u nedjelju 25. prosinca u jutarnjim satima. Sveženik je preminuo tijekom misnog slavlja, što je bio veliki šok za okupljeno mnoštvo.

Izabel i Mateo Kovačić upoznali su se u crkvi u Sesvetskim selima /Foto: Instagram

Preč. Antun Sente, st. rođen je 28. siječnja 1966. godine u Zagrebu, od oca Rudolfa i majke Anke. Odrastao je u obitelji s troje djece u mjestu Martinec Orehovički u zagorskoj župi Orehovica. 1980. godine upisao se u Dječačko sjemenište na Šalati u Zagrebu gdje je pohađao Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u kojoj je 1984. godine maturirao. Školovanje je nastavio na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu gdje je diplomirao 1990. godine. Svoju prvu pastoralnu službu kao đakon obnašao je 1990. godine u župi Svih svetih u Sesvetama.

Zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić zaredio ga je za svećenika Zagrebačke nadbiskupije 23. lipnja 1991. godine. Prvu službu župnoga vikara obnašao je u župi sv. Ane u Križevcima od 1991. do 1995. godine, a nakon toga službovao je kao župni vikar u župi Odra i Velika Mlaka. Godine 1997. kao župni upravitelj upućen je u ratom razrušene i opustošene župe Ladvenjak i Vukmanić nedaleko od Karlovca. U godinu je dana materijalno pridigao crkvene objekte tih stradalih župa.

Godine 1998. zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić šalje ga u novoosnovanu zagrebačku župu sv. Nikole biskupa u Stenjevcu gdje je bilo potrebno izgraditi crkvenu građevinu i osnovati živu crkvu vjernika. Tamo je bio župnik punih 16 godina. Od 2001. obnašao je službu dekana u Kustošijskom dekanatu. Dekretom zagrebačkoga nadbiskupa Josipa Bozanića od 21. kolovoza 2014. godine bio je župnikom župe sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima. Na Hrvatskom katoličkom radiju dvije godine (2019.-2021.) predano je surađivao u emisiji “Halo, velečasni?” gdje je svaki drugi petak odgovarao uživo na brojna pitanja vjernika.

Mateo Kovačić uvijek je isticao da mu je vjera jako važna.

“Moja vjera u Boga čini me još jačim kada se suočim s utakmicama”, kaže Mateo. Kovačić je rođen 6. svibnja 1994. u Linzu, u Austriji. Tamo su se doselili njegovi roditelji 1991. bježeći od rata iz Kotor Varoši, gradića u kojem su Srbi počinili stravične zločine nad nesrpskim stanovništvom. U Austriji je učinio prve korake u nogometu, odrastao je u katoličkom obrazovanju.
“Bio je mirno, hrabro i jako pobožno dijete. Išao je svake nedjelje na misu”, tako su ga opisali njegovi roditelji. Nije bilo jednostavno, ali Kovačić je već tada privlačio pozornost nekoliko europskih klubova; Juventus, Ajax, Stuttgart – koji je ponudio i zaposlenje njegovim roditeljima, htjeli su mladog nogometaša. Ipak, cijela se obitelj 2007. odlučila vratiti u Hrvatsku.

Samo godinu dana kasnije već je debitirao u prvoj momčadi Dinama, postavši tako najmlađi nogometaš Prve hrvatske nogometne lige. Da stvar bude bolja, 20. studenog na dan svog debija, sa 16 godina i 198 dana, zabio je svoj prvi gol čime je postao najmlađi strijelac u povijesti te lige.
Unatoč svemu tome i logičnoj slavi koju je stekao u svojoj zemlji, Mateo Kovačić i dalje je svakodnevno svjedočio svoju vjeru. Ne samo da je išao svake nedjelje na misu, nego je i nastavio službu ministranta u svojoj župi, piše medjugorje.info.

U crkvi je pronašao ljubav

Prijatelji i kolege iz kluba su ga zbog toga zadirkivali, ali kako sam Kovačić kaže: “Nije me bilo briga, nikad mi nije smetalo. Sada se čak i smijem tome…”. Između ostalog jer je baš Sesvetskim selima upoznao svoju suprugu Izabel koja je pjevala u župnom zboru.
“Nije mi problem izreći kako mi vjera daje snagu i pomaže mi da igram bolje”, kaže Mateo te dodaje da ispod klupske majice obično odjene majicu s Isusovim likom. Zato i ne iznenađuje kada dan uoči Madonninina derbija izjavi da “kada netko vjeruje u Isusa, ne boji se đavla, što je nadimak Milana.


Često u Međugorju

Kako je u nekoliko navrata i sam istaknuo, kad god može hodočasti u svetište Kraljice Mira u Međugorju. Čak se, kada je dobio Interov poziv, nalazio s momčadi Dinama na pripremama u Međugorju.
“To je za mene nešto uistinu čudesno. Stvarno je lijepo biti ovdje i ponosan sam kada vidim kako smo u Hercegovini uvijek dobro prihvaćeni”, rekao je Kovačić. Igraču koji sanja da postane zvijezda u Europi jasno je da se naprijed mora ići malo-pomalo i to u dobru društvu.
“Pomolim se prije svake utakmice. To mi daje snagu i nadahnuće za igru te spoznaju kako će sve biti u redu. Kao bilo koja normalna osoba imam svoje rane i slabosti, a molitva i vjera pomažu mi da ih prebrodim”, kaže mladi nogometaš