Mate Kapović iz Radničke fronte teško optužuje Tomislava Tomaševića: Uništio je Zeleno-lijevu koaliciju

Mate Kapović iz Radničke fronte teško optužuje Tomislava Tomaševića: Uništio je Zeleno-lijevu koaliciju

Mate Kapović iz Radničke fronte na Facebooku je objavio da Zeleno-lijeva koalicija više ne postoji. Tomislava Tomaševića optužio je da traži podršku od SDP-a u Zagrebu za gradonačelničku kandidaturu, no on mu je odgovorio da su postavili ultimatum na koji nisu htjeli pristati.

“Vjerojatno ste već čuli da se Zeleno-lijeva koalicija (ZLK), nažalost, raspala. Radnička fronta to nije htjela i borili smo se mjesecima da se koalicija održi, ali odlučili su to uski stranački interesi vrhuške stranke Možemo (unatoč protivljenju velikog dijela njihove baze) i deal s SDP-om”, napisao je Mate Kapović i detaljnije objasnio:

“Čut ćete vjerojatno svašta, ali stvar je ukratko u sljedećem:

a) Tomislav Tomašević (stranka Možemo) traži podršku SDP-a u Zagrebu da postane gradonačelnik (u prvom i/ili drugom krugu predizborno i/ili postizborno – još traju pregovori i odluke o tome što će se pokazati najoportunije)

b) SDP-u je kandidatura Katarine Peović (RF) u Rijeci ogroman trn u peti i izvor straha. ZLK, ideja beskompromisne ujedinjene ljevice i svi gradovi osim Zagreba žrtvovani su, nažalost, kratkovidnim političkim kalkulacijama u Zagrebu i dealovima sa strankom koja je stvorila Bandića i koja je još uvijek s Bandićem premrežena (sjetimo se, primjerice, samo Radenka Tomića ili Tamare Čubretović koji su u Gradskoj skupštini iz SDP-a pretrčali Bandiću u ovom mandatu).

Na kraju treba reći da je RF i dalje i više nego otvoren za svaki vid suradnje s članovima, strankama i dijelovima bivše Zeleno-lijeve koalicije koji se ne slažu s ovakvim promašenim politikanstvom i oportunizmom.”

Na ovu prozivku odgovorio je Tomašević.

“Možemo! i Zagreb je naš! odlučili su da na naredne lokalne izbore neće ići s Radničkom frontom. Željeli smo o odluci prvo na sastanku razgovarati s koalicijom i utvrditi daljnje oblike suradnje, ali je dio vodstva RF-a opet odlučio prvo nas javno napasti neosnovanim optužbama, a u isto vrijeme omalovažavati partnersku stranku Novu ljevicu”, rekao je Tomašević za tportal.

Naveo je kako je taj isti dio vodstva Radničke fronte ranije preko medija postavio ultimatum oko podrške njihovoj kandidatkinji Katarini Peović za gradonačelnicu Rijeke prijeteći raspadom zeleno-lijeve koalicije.

“Odlučili smo da ne pristajemo na taj ultimatum i da je zato najbolje da na ove lokalne izbore idemo odvojeno od Radničke fronte, a isto razmišljaju i druge stranke zeleno-lijeve koalicije, Nova ljevica i ORaH, s kojima namjeravamo izaći na lokalne izbore. Odluka o neizlasku na lokalne izbore s Radničkom frontom nije se odnosila na suradnju u saborskom i skupštinskom klubu”, istaknuo je Tomašević.

Upitan oko suradnje sa SDP-om, istaknuo je da su fokusirani na micanje Milana Bandića s vlasti te da neće bilateralno koalirati sa SDP-om.

“Fokusirani smo na uklanjanje Bandića s vlasti nakon 20 godina. Unatoč javnim pozivima iz SDP-a, ne vidimo scenarij u kojem idemo u bilateralnu koaliciju sa SDP-om u Zagrebu. Ostavljamo mogućnost da ovisno o programskoj kompatibilnosti i uvjetima stranaka za sudjelovanje stvorimo široku anti-Bandić koaliciju u Zagrebu, u koju su dobrodošli i SDP i Radnička fronta. Što se ostalih gradova tiče, Možemo! namjerava izaći na njih samostalno ili u koaliciji s Novom ljevicom i ORaH-om. To znači da Možemo! u Rijeci sigurno neće ići u koaliciju sa SDP-om, koji je uostalom tamo i na vlasti, a mi smo izrazito nezadovoljni načinom na koji se upravlja gradom”, zaključio je Tomašević.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina