Mediji senzacionalistički izvještavaju o tri preminule osobe koje su bile zaražene legionelom: Ali prešućuju jednu jako bitnu informaciju

Mediji senzacionalistički izvještavaju o tri  preminule osobe koje su bile zaražene legionelom: Ali prešućuju jednu jako bitnu informaciju

Troje bolesnika u KBC-u Zagreb preminulo je u utorak nakon što se zarazilo legionelom, neslužbeno su potvrdili Hini u toj bolnici iz koje su prethodno objavili da je zaraženo ukupno pet bolesnika legionarskom bolešću.

Svi zaraženi imali su teške komorbiditete i bili su imunokompromitirani, a legionela je drastično pogoršala njihovo stanje, navode u KBC-u Zagreb u kojemu su najavili konferenciju za medije na tu temu u 17 sati.
U bolnici kažu da će tek istraga utvrditi je li uzrok smrti legionela ili opće stanje preminulih pacijenata.
Nakon što je ustanovljeno da imaju zaražene pacijente, u KBC-u Zagreb počela je istraga odakle je krenula zaraza jer je poznato da se može proširiti ili iz klima uređaja ili iz vode.

 Odmah smo alarmirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je napravio sve analize i bakterija je izolirana u vodovodnom sustavu. U ovom trenu je u tijeku pasterizacija, odnosno ispušta se vrela voda iz svih slavina u bolnici, izjavio je za Hinu pomoćnik ravnatelja za kvalitetu Milivoj Novak.

Epidemije ove bolesti uglavnom su povezane s vodovodom bolnica, hotela i javnih kupališta ili bazena. Uglavnom nema prijenosa bolesti s čovjeka na čovjeka. Riječ je o atipičnoj upali pluća koja je uzrokovana bakterijom.

Liječi se antibioticima, azitromicinom, kinolonima ili rifampicinom.