Međimurci na prosvjedu “Želim normalan život”: Nisu protiv Roma, upozoravaju na kriminal i kršenje zakona

Međimurci na prosvjedu “Želim normalan život”: Nisu protiv Roma, upozoravaju na kriminal i kršenje zakona

U Čakovcu je održan prosvjed “Želim normalan život” kojima  građani žele upozoriti na veliku  stopu kriminaliteta u Međimurskoj županiji. Upozorili su na činjenicu da u županiji ima oko sedam posto Roma , a da oni počine čak 70 posto kriminalnih dijela.

Jedan od organizatora prosvjeda, čije su objave na društvenim mrežama pokrenule prosvjednu inicijativu, maturant Tin Hrgović kazao je kako institucije moraju početi djelovati.

“Ne tražimo puno, samo svoje pravo na normalan život”, kaže on.

Osvrćući se na optužbe kako je riječ o rasističkom i nacionalističkom skupu koji ugrožava ljudska prava zapitao se: “Gdje piše da je ljudsko pravo pucati iz ilegalnog oružja i glasnom glazbom uznemiravati građane, je li ljudsko pravo krasti i vrijeđati, je li pravo otrgnuti ogrlicu oko vrata ili uzeti torbicu iz ruke, zar je ljudsko pravo prebiti stariju ženu na smrt i je li ljudsko pravo ubiti nekoga tko ti vozi hranu?”

Načelnica Općine Pribislavec najavila je da će svim ministarstvima, Vladi, Saboru i Uredu za nacionalne manjine proslijediti dopis u kojemu “svim zlonamjernicima poručuje da današnje okupljanje nije protiv nacionalne manjine”, već je to “molba zajednica da se osigura vladavina prava”.

“Moramo zaštiti sigurnost stanovnika naše županije”, poručila je dodajući da se radi o dugogodišnjem kriminalitetu.

“U Međimurju nema govora mržnje”, kaže.

“Mirnog Međimurca teroriziraju kršitelji zakona koji ostvaruju sva prava, a ne izvršavaju obveze”, rekla je načelnica Općine Pribislavci.

Nakon prosvjeda, PU međimurska održala je izvanrednu konferenciju za medije na kojoj je načelnik Ivan Sokač ocijenio kako se odluka o dozvoli održavanja prosvjeda pokazala dobrom.

“Međimurje se pokazalo kao i uvijek, kao tolerantna sredina. Nije bilo govora mržnje niti poticanja na bilo kakvu nacionalnu ili vjersku mržnju“ istaknuo je.

Ističući kako nisu dobili pismeni zahtjev za održavanjem protuprosvjeda rekao je kako su usmeno kazali da neće dozvoliti nikakav protuprosvjed.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o sukobu na prosvjedu, o kojem su izvještavali neki mediji, izjavio je kako je iz snimke vidljivo da je na jedan transparent reagirao građanin te da je u blizini bio policajac koji je vratio mladićima transparent i uredno ih legitimirao. „Nije bilo narušavanja javnog reda i mira, mladići su upozoreni, ali ako bude nekih detalja do kojih ćemo naknadno doći postupit ćemo po zakonu“ poručio je Sokač.

Zadovoljan je, kaže, rečenim na skupu, a “većinom je to istina”.

“Šest-sedam posto stanovništva odgovorno je za 70 kriminaliteta i sve je više maloljetnih delikvenata što govori naša statistika te se nadam kako neće jedino rješenje za pitanje problema romske nacionalne manjine biti povećanje broja policajaca. Govornici su dobro uprli prst u sve institucije, uključujući i policiju“ zaključio je.