Merkel u Zagrebu: Zašto je prije 12 godina neukusno hvalila korumpiranog Sanadera?

Merkel u Zagrebu: Zašto je prije 12 godina neukusno hvalila korumpiranog Sanadera?

Njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu će ponovno posjetiti Hrvatsku, četvrti put otkada je postala kancelarka. Iako se njena vladavina bliži kraju, Merkel, koja više nije šefica CDU-a, u Zagrebu će dati podršku kandidatima Europske pučke stranke i HDZ-a, ali i vladi Andreja Plenković.

Merkel u Zagreb službeno dolazi na skup Europske pučke stranke, na kojem će osim HDZ-ovih dužnosnika sudjelovati kandidat pučana za novog šefa Europske komisije Manfred Weber.

Uoči skupa, u subotu u popodnevnim satima, Merkel će se u Banskim dvorima sastati s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Ovo će biti treći put da Merkel posjećuje jednog hrvatskog premijera. Prvi put je u Zagrebu boravila još 2007. na sastanku Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi, kada je kao premijer u Banskim dvorima sjedio Ivo Sanader. Merkel tada nije tajila to da je u odličnim odnosima sa Sanaderom, kazavši prilikom posjeta kako je s njime veže i osobno prijateljstvo, piše tportal.

Merkel je sa Sanaderom, kao i s kasnijim hrvatskim premijerima iz redova HDZ-a, bila povezana kroz Europsku pučku stranku te im je često znala davati podršku uoči izbora u Hrvatskoj. Tako je bilo i u Sanaderovo vrijeme, kada se Merkel pojavila i u HDZ-ovom predizbornom spotu.

‘Hrvatska se posljednjih godina počela brzo razvijati. Reforme u gospodarstvu, u javnoj upravi i pravosuđu zemlju su pretvorile u pokretač jugoistočne Europe. Hrvatska je na dobrom putu da postane članica Europske unije. Sve je to učinjeno pod vodstvom HDZ-a i Ive Sanadera’, izgovorila je tada Merkel u spotu.

Foto: Michael Kappeler/DPA/Hina