Mesić otkrio da je Tuđmana “cinkao” kraljici Elizabeti: Zašto se raspala Jugoslavija?

Mesić otkrio da je Tuđmana “cinkao” kraljici Elizabeti: Zašto se raspala Jugoslavija?

Novinarka Mirjana Rakić, stručnjakinja za protokol i bivša šefica protokola predsjednika Republike Tina Tödtling, bivši predsjednik Republike Hrvatske, Stjepan Mesić gostovali su u Izvanrednim vijestima RTL-a.

Mesić govori kako je kraljica Elizabeta bila simbol imperija, Velike Britanije koja je nekada vlada s pola svijeta. “Bila je vladarica koja nije donosila odluke, nije sudjelovala u aktivnoj politici Velike Britanije, kao simbol bila je autoritet. Davala je pak mišljenje o mnogim stvarima. Kada je sa mnom razgovarala, nije je puno zanimala Hrvatska, razgovarala je o Jugoslaviji, zanimalo ju je zašto se raspala Jugoslavija, iz prve ruke”, ističe.

“Rekao sam joj da se mogla na drugi način rasformirati, ali oni kojima to nije odgovaralo, koji su htjeli širiti granice, Tuđman i Milošević, nisu prihvaćali konfederaciju”, dodao je.

Rakić ističe da je kraljica imala lice na kojem se teško dalo pročitati s kim je u boljim ili lošijim odnosima.

Nije joj navodno bilo u društvu Margaret Thatcher, koja je imala radikalne stavove, a kraljica nije bila radikalna, govori.

Tödtling je navela da bi rado bila na mjestu svojih kolega koji su zaduženi za sigurnost. “Ovo je događaj da pokažete koliko ste savladali sve naučeno do sada”, ističe.

Protokol je propisan odavno i samo se dio po dio puštao vani, navodi potom.