Mesić pun razumijevanja za Rusiju: Uvijeno kritizirao Ameriiku, a Europu proglasio političkim patuljkom

Mesić pun razumijevanja za Rusiju: Uvijeno kritizirao Ameriiku, a Europu proglasio političkim patuljkom

Ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić rekao je u utorak na svečanoj sjednici Gradskog vijeća da će Ivanec, kada je riječ o EU projektu Aglomeracije na ljeto biti još veće gradilište, a jedan od pozvanih gostiju bio je i bivši predsjednik Mesić, koji je komentirao rat u Ukrajini.

Radovi na EU projektu Anglomeraciji Ivanec, „Sustavu odvodnje i pročišćivanja otpadnih voda” počeli su potkraj prošle godine, a riječ je o iskopima i polaganju kanalizacijskih kolektora. Projekt koji se izvodi na širem ivanečkom području ukupno je vrijedan 28,8 milijuna eura.

„Ono što vrijedi spomenuti da je obilježilo i proteklu i ovu godinu to je problem s otpadom i problem sa vodama”, rekao je Batinić. Pohvalio je gospodarsku aktivnost u Ivancu i nove trendove koji se tiču robotike i elektronike, javlja Tportal.

Varaždinski župan Anđelko Stričak istaknuo je četiri najvažnije investicije njegova mandata na ivanečkom području – Aglomeraciju koja je u tijeku, izgradnju brze ceste Varaždin – Ivanec – Lepoglava, dogradnju osnovne škole i projekt proglašenja Ivančice Parkom prirode.

Gost Gradskog vijeća Ivanca na večerašnjoj svečanoj sjednici bio je bivši predsjednik Stjepan Mesić koji je izjavio da ‘Grad Ivanec ima budućnost’, a onda je komentirao rusku agresiju na Ukrajinu, rekavši da zbog sankcija (Rusiji) ‘najviše pate građani Europe’.

„Vodi se jedan tihi rat na gospodarskom planu između Kine i Amerike. Vodi se jedan ne tako tihi rat između Amerike i Rusije, vodi se i jedan predstavnički rat u Ukrajini, ali vodi se i jedan brutalni, vrlo brutalni rat, a to je propagandni rat”, ustvrdio je Mesić.

Dodao je kako se građane nastoji zavarati da je ono što vide na svojim ekranima i što pročitaju u svojim novinama, jedna istina.

Prema Mesićevim riječima, ruska ‘intervencija u Ukrajini mogla se izbjeći da se sve riješilo za diplomatskim stolom’. Kaže da zbog sankcija ‘najviše pate građani Europe’, a ‘oni koji su izazvali ove sukobe ne trpe’, i da se nakon početka rata u Ukrajini ‘zaustavila rasprava o sjevernom toku koji će opskrbljivati Europu ruskim energentima’.

To znači, izjavio je Mesić, da Europa više neće kupovati energente jeftino, “nego će kupovati na drugoj strani skupo”, ustvrdivši da je to ‘u interesu onome tko će prodavati te skupe energente’.

“Zato smatram da se Europa ne smije vladati kao patuljak”, rekao je, uz ostalo, Mesić na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Ivanca.

Na slici: Arhivska fotografija Putina I Mesića

Foto: Hina