Migrant iz Somalije ubio tri žene u Njemačkoj: Uzvikivao je Allahu Akbar i džihad

Migrant iz Somalije ubio tri žene u Njemačkoj: Uzvikivao je Allahu Akbar i džihad

U stanu Somalijca koji je jučer u središtu Würzburga nožem ubio tri te ranio šest osoba pronađeni su islamistički materijali s porukama mržnje, a prilikom napada je vikao “Allahu Akbar” i “džihad”, priopćeno je danas na konferenciji za tisak u Würzburgu.

“U stanu počinitelja su pronađeni materijali s porukama mržnje, čiji je sadržaj još predmet istrage”, rekao je na konferenciji za tisak predstavnik policije u Würzburgu Armin Kuehnert.

On je potvrdio i da je počinitelj prilikom napada uzvikivao “Allahu Akbar” i “džihad”, ali je rekao da se, usprkos tomu, u ovom trenutku ne može točno tvrditi koji je motiv jučerašnjeg napada, javlja Index.

Bild: Našli su mu propagandne materijale Islamske države

Dnevnik Bild navodi, pozivajući se na izvore u policiji, kako su kod njega pronašli propagandne materijale Islamske države.

Počinitelj, 24-godišnji državljanin Somalije, u nekoliko se navrata nalazio na psihijatrijskom liječenju te je u posljednje vrijeme, kako je rečeno, pokazivao “agresivno ponašanje”.

U siječnju ove godine je bio upleten u jedan incident u domu za beskućnike u kojem je živio, kada je također posegnuo za nožem, ali nije nikog napao.

Istražitelji ne znaju zašto su žrtve bile samo žene

Državno odvjetništvo i policija isto tako ne mogu sa sigurnošću odgovoriti zbog čega su žrtve napada bile isključivo žene.

“Prema sadašnjem stanju istrage moguće je i da se radi o slučaju”, rečeno je na konferenciji za tisak.