Mikro poduzetnik godine: Zaposlite invalide, oni imaju jedinstvene sposobnosti i talente

Mikro poduzetnik godine: Zaposlite invalide, oni imaju jedinstvene sposobnosti i talente

Jedan od svijetlih, mogli bismo reći i blještećih primjera zapošljavanja osoba s invaliditetom je tvrtka Lider net Daruvara. Tvrtka ulazi u skupinu mikro poduzeća, a po nečemu odudara od drugih i to u jako pozitivnom smislu. Naime, od 15 zaposlenih, četiri su osobe s invaliditetom. Lider net već 10 godina djeluje u području telekomunikacija i surađuje s najvećim telekomunikacijskim tvrtkama. No, pored telekomunikacijama, našli su neobičan spoj i uspješno se bave i poljoprivredom. Tako im je dodatna djelatnost proizvodnja jabuka na plantaži i paulovnije. Kako ističe Željko Kudeljka, vlasnik Lider net-a, na taj način žele dati svoj doprinos u zaštiti prirode i poticanju održivog razvoja. Nedavno je Lider net dobio vrijedno priznanje Poslodavac godine za osobe s invaliditetom u 2022. godini u kategoriji Mikro poslodavac. Ovaj projekt petu godinu zaredom provodi Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, u parterstvu s HZZ-om, HUP-om, portalom Moj posao, Institutom za razvoj tržišta rada i Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.

„Odrastao sam na selu, pa sam svjestan važnosti ravnoteže između modernog poslovanja u telekomunikacijama i povezanosti s prirodom. Shvatio sam  da osim što trebamo biti inovativni i pouzdani u pružanju telekomunikacijskih rješenja, također trebamo ulagati u održivi razvoj i podržavati lokalne zajednice”, ističe Željko Kudeljka, naglašavajući da im je cilj postati jedan od vodećih partnera u telekomunikacijskom sektoru, uz istovremeno čuvanje okoliša i doprinosa razvoju ekološke poljoprivrede.

Iako brojni poslodavci zaziru u zapošljavanju invalida, o čemu postoje egzaktni podaci, Kudeljka ulazi u skupinu onih malobrojnijih koji u osobama s invaliditetom vidi pouzdane radnike, ravnopravne sa svima ostalima. Njegova tvrtka nema nikakvu zakonsku obavezu zapošljavati invalide jer imaju manje od 20 zaposlenih osoba, ali on je pokazao izrazit senzibilitet baš prema tom dijelu populacije, jer su invalidi zapostavljeni gotovo u svakom segmentu društva.

„Osobno iskustvo mojeg oca koji je bio osoba s invaliditetom, duboko me dotaklo i osvijestilo važnost pružanja podrške svakoj osobi na tržištu rada. Kroz naše obiteljske izazove shvatio sam koliko je teško bilo ocu izboriti se za svoje mjesto i osigurati egzistenciju našoj obitelji”, ističe Kudeljka.

Kroz sve to Kudeljka je, kako kaže, shvatio da svatko zaslužuje priliku i često je bio pozitivno iznenađen kada bi ljudi s raznim poteškoćama pokazali svoj potencijal i istovremeno doprinijeli zajednici na najbolji mogući način.
„Uvjeren sam da raznolikost i uključivost čine naše društvo bogatijim te da svaka osoba, bez obzira na svoje osobne poteškoće, može donijeti nevjerojatne talente i vrijednosti na radno mjesto. Kroz svoje poslovne odluke, nastojim stvoriti okruženje koje potiče inkluziju, poštivanje i priliku za sve. Vjerujem u važnost razumijevanja i podrške kako bismo svakoj osobi omogućili da pokaže svoj puni potencijal i postigne uspjeh. Moja želja je da, poput onih pozitivnih iznenađenja koja sam doživio, i drugi mogu pronaćipriliku za napredak i razvoj, bez obzira na njihove početne okolnosti”, uvjeren je Kudeljka.

U tvrtci su zaposlene osobe s različitim poteškoćama. Pa tako imaju jednu gluhonijemu osobu, za koju Kudeljka kaže kako svojim izražajem ruku i strastvenim radom u komunikaciji s kolegama i klijentima pokazuje izvanrednu sposobnosti za timski rad (back office). Drugi član tima ima tjelesno oštećenje nogu, no to ga ne sprečava da u call centru pokazuje nevjerojatnu snalažljivost i posvećenost poslu. Treća osoba ima oštećenje sluha, no njegova sposobnost da vidi i osjeti suštinu onoga što se događa u našem poslovanju čini je iznimno važnom karikom naše organizacije, kaže Kudeljka. Četvrta osoba koja radi u poljoprivredi ima posttraumatski stresni poremećaj.

„Sa zadovoljstvom mogu reći da su naša iskustva u radu s osobama s invaliditetom ispunjena pozitivnim vibracijama. Njihove vrline, talenti i predanost nadmašuje eventualne prepreke koje hendikep može donijeti. Njihov optimizam, hrabrost i predanost inspiriraju nas svakodnevno da prepoznajemo i cijenimo ljepotu različitosti. Iako svatko od nas ima svoje probleme i izazove, zajednički rad i međusobna podrška stvaraju okruženje u kojem se svi osjećaju dobrodošlima i uvaženima. Spremnost na uvažavanje uzajamno razumijevanje čine temelje naše uspješne suradnje”, vrlo lijepim riječima opisuje te odnose Kudeljka. toga.

Kudeljka kaže kako su s velikim ponosom i zahvalnošću primili prestižnu nagradu za Mikro poduzetnika za 2022. godinu. Unutra tog segmenta mikro poduzetništva u kojem je više od 100.000 tvrtki i obrta, riječ je o velikom priznanju. Kudeljka je skroman i kaže kako među tim poduzetnicima ima mnogo njih koji također prepoznaju važnost inkluzije, te je nagrada dokaz da se napori u njegovoj tvrtci doista isplate.
Pitali smo Kudeljku što poručuje poslodavcima koji se možda nećkaju zaposliti invalidne osobe. „Osobe s invaliditetom posjeduju jedinstvene talente, sposobnosti i perspektive koje mogu donijeti novu dimenziju poslovanju i njima svakako treba dati šansu”, zaključuje Kudeljka.

Rekli bismo, Hrvatskoj kronično nedostaje ovakvih poslodavaca, socijalno osviještenih, a opet, uspješnih u svom poslu, na dobrobit svojih zaposlenika, među kojima je dosta onih koji vrlo teško pronalaze posao, a također i na uspjeh zajednice u cjelini.

Tekst je objavljen u sklopu projekta poticanja novinarske izvrsnosti Agencije za elektroničke medije