Milanović kritizirao prijatelja Dodika zbog izjava o Jasenovcu: O povijesti se može i treba polemizirati, ali s puno više razuma

Milanović kritizirao prijatelja Dodika zbog izjava o Jasenovcu: O povijesti se može i treba polemizirati, ali s puno više razuma

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović smatra neprihvatljivima i nadasve neistinitima tvrdnje čelnika srpskog naroda u BiH Milorada Dodika u Donjoj Gradini, na obilježavanju sjećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac. Milorad Dodik je, osim ponovljene neistine o broju žrtava u Jasenovcu, rekao kako je „vrlo malo pripadnika hrvatskog naroda koji se nisu solidarizirali sa zločinima ustaškog režima”, što apsolutno ne odgovora istini i predstavlja uvredu za sve hrvatske antifašiste i hrvatski narod. Ovakve matrice samo štete interesima Hrvata i Srba i u Hrvatskoj i u BiH, stoji u priopćenju predsjednika Zorana Milanovića

Hrvatski narod je iz Drugog svjetskog rata izašao na pravoj strani povijesti, na pobjedničkoj strani. Svako drugačije tumačenje povijesti, uključujući i spomenuto Dodikovo, predstavlja grubo krivotvorenje istine. I to samo s ciljem kako bi se nekima dopao na jedan dan. Ovakve tvrdnje, osim što su potpuno neistinite, predstavljaju i nedopustivi pokušaj nametanja kolektivne krivnje hrvatskom narodu.

Kao čovjek koji se ponosio svojim antifašističkim korijenima, Milorad Dodik dobro zna da su Hrvati među prvima u Europi formirali antifašistički partizanski odred te da su se hrvatski antifašisti borili ne samo za oslobođenje od njemačke i talijanske okupacije, nego i protiv terora koji je ustaški režim provodio.

Činjenica što je prvi partizanski antifašistički odred osnovan tako brzo nakon uspostave tzv. NDH i što je najvećim dijelom sastavljen od Hrvata, jasno govori kako Hrvati nisu prihvatili ustaški režim. Tijek Drugog svjetskog rata pokazao je da su Hrvati dali veliki doprinos antifašističkoj borbi ne samo u Hrvatskoj, već i u BiH. Partizanska vojska u Hrvatskoj bila je narodna vojska u kojoj su uz Hrvate sudjelovali i Srbi i svi drugi koji su u fašizmu prepoznali zajedničkog protivnika. Ne samo da hrvatski narod u ogromnoj većini nije prihvaćao ustaški režim nego mu se, kada je to bilo najvažnije, i aktivno suprotstavio sudjelovanjem u antifašističkoj borbi za što je podnio ogromne žrtve.

O povijesti se mora govoriti argumentima, o povijesti se može i treba polemizirati, ali s puno više razuma nego što to sada čini Milorad Dodik. Hrvatska se nema čega stidjeti, upravo suprotno, ponosi se, jer je sudjelovanjem većine naroda u antifašističkoj borbi izabrala pravedan i pobjednički put.

Podsjetimo, srpski političari iz BiH, Srbije i Crne Gore u nedjelju su u Donjoj Gradini održali komemoraciju za žrtve koncentracijskog logora Jasenovac no pritom su ponovo višestruko uvećavali broj onih koji su tamo ubijeni a poslali su i poruke kojima su nijekali genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine.

Donja Gradina je mjesto na bosanskohercegovačkoj obali Save nasuprot Jasenovcu a u vrijeme postojanja jasenovačkog logora tamo su provođena pogubljenja zatočenika.

Vlasti Republike Srpske i Srbije, kao i svake godine do sada, tamo su organizirale svoje obilježavanje “dana sjećanja na žrtve genocida u Jasenovcu” uz tvrdnje kako je tamo tijekom ustaškog režima od 1941. do 1945. godine ubijeno 700 tisuća ljudi, unatoč tome što su do sada dokumentirani podaci o nešto više od 83 tisuće žrtava, javlja N1.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Poznati književni kritičar otkriva: Luku Paljetka su optuživali zbog toga što je napustio Dubrovnik u vrijeme opsade. A bio je i hirovit i tašt

Spornu brojku od 700 tisuća ubijenih ponavljao je i Dodik uz tvrdnje kako su se u Hrvatskoj “stotinu godina oštrile sjekire” da bi se od 1941. godine počelo ubijati Srbe pa je sugerirao kako je hrvatski narod kolektivno kriv zbog zločina ustaša.

“Vrlo je malo pripadnika hrvatskog naroda koji se nisu solidarizirali sa zločinima ustaškog režima”, kazao je Dodik.

Najavio je kako će u Donjoj Gradini Srbija i RS napraviti svoj spomenik žrtvama Jasenovca kako “ne bi ograničavalo” način na koji će oni to ubuduće komemorirati.

Zazivao je jedinstvo svih Srba na području Balkana i žalio se zbog njihova statusa u Hrvatskoj, Crnoj Gori, na Kosovu i u Sjevernoj Makedoniji te je tvrdio kako se srpskom narodu bez dokaza pokušava nametnuti odgovornost za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine.

“Tamo se nije dogodiio genocid a ovdje jest”, kazao je Dodik koji se obrušio i na Njemačku zbog sponzoriranja rezolucije o Srebrenici koju bi trebala usvojiti opća skupština Ujedinjenih naroda. Dodik je u nedjelju izveo zaključak kako je to zapravo nastavak iste politike Berlina još od Drugog svjetskog rata.

Predsjednik vlade Srbije Miloš Vučević govorio je o “podzemnim gradovima smrti” i stotinama tisuća onih koji su u njima pokopani kao i da se u Jasenovcu “od dječjih leševa pravio sapun”.

“Narod koji je ovo prošao ne može biti narod dželata nego narod žrtve”, ustvrdio je Vučević dodajući kako bi zbog toga oni koji Srbe optužuju za genocid u Srebrenici trebali za to ispričati.

Najavio je nastavak političke borbe Beograda za sprječavanje usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Andrija Mandić, predsjednik skupštine Crne Gore i jedan od čelnih prosrpskih političara u toj zemlji, komemoraciju je iskoristio kako bi se potužio na pritiske na Srbe u Crnoj Gori kao i najavu da će crnogorska vlada premijera Milojka Spajića u Ujedinjenim narodima poduprijeti rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici.

“Uradit ćemo sve ujedinjeni kao srpski političari zajedno sa (pravoslavnom) crkvom da zaustavimo ovog premijera u jednoj lošoj i opasnoj namjeri”, najavio je Mandić iznoseći tezu kako je genocid počinjen samo u Jasenovcu a ne i u Srebrenici.

Na komemoraciji u Donjoj Gradini govorio je i Gideon Greif, izraelski povjesničar poznat po nijekanju genocida u Srebrenici, koji je također tvrdio kako je u Jasenovcu ubijeno 700 tisuća ljudi.

Pri tom je kazao kako bi trebalo osuditi svakoga tko umanjuje te brojke i tvrdi kako su one jedine istinite.

Foto: Hina