Milanović na “tajnoj” večeri s generalom Miljavcem: Što su dogovarali?

Milanović na “tajnoj” večeri s generalom Miljavcem: Što su dogovarali?

Bivši premijer Zoran Milanović, za kojeg se spekulira da bi se mogao kandidirati na predsjedničkim izborima krajem ove godine, uhvaćen je na večeri s generalom Pavlom Miljavcem, predsjednikom Hrvatskog generalskog zbora (HGZ). Društvo su im u jednom zagrebačkom restoranu pravili Milanovićev kum i saborski zastupnik SDP-a Joško Klisović te Marko Lukić, prvi zapovjednik specijalne postrojbe MUP-a u Domovinskom ratu.

Nema informacija je li to bio slučajan ili planiran susret te o čemu su razgovarali. Sudeći prema fotografiji koja se pojavila na Maxportalu, nije bilo nikakve tajnovitosti, spremno su pozirali. No, druženje jednog bivšeg premijera i bivšeg načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske koji i danas preko HGZ-a ima utjecaj i na politička zbivanja u zemlji i na braniteljske udruge, svakako je zanimljiv.

To tim više jer među njima postoje i dodatne veze. Miljavac i Lukić su zajedno angažirani u Hrvatskom generalskom zboru. Miljavac je predsjednik tog tijela, a Lukić član, tituliran kao glavni policijski savjetnik. S druge strane, Milanovića i Klisovića, osim SDP-a, veže i angažman u privatnoj Visokoj školi za međunarodne odnose i diplomaciju Dag Hammarskjöld u Zagrebu.

Škola se zove po tom bivšem glavnom tajniku Ujedinjenih naroda, švedskom diplomatu, koji je pod nerazjašnjenim okolnostima stradao u zrakoplovnoj nesreći, ali su zapravo hrvatska institucija. Milanović je predsjednik Diplomatskog vijeća te škole, Klisović je dekan, a od početka prošle godine Marko Lukić im je menadžer. Škola se time pohvalila objavivši na svojim internetskim stranicama zajedničku fotografiju Milanovića i Lukića.

Dakle, na toj večeri imalo se o čemu razgovarati, a vjerojatno i o politici. Nije, naime, tajna kako Miljavac preko Generalskog zbora ima znatan utjecaj na vojne krugove te na braniteljske udruge. Oglašava se skoro pa redovito i oko političkih pitanja. Zadnje njegovo očitovanje dogodilo se uoči prosvjeda koji se 13. listopada održao u Vukovaru na kojem su prozvane državne institucije zbog neprocesuiranja ratnih zločina, a neki su ga tumačili i kao pokušaj udara na premijera Andreja Plenkovića.

„Odjednom se pojavio prosvjed, ne znamo tko ga plaća, tko ga je inicirao, tko stoji u trećem redu iza toga, a imamo sumnje. Trebamo čvrste odgovore“, rekao je tada Miljavac. Takav njegov stav izazvao je podjele i svađe i u samom HGZ-u što je kulminiralo ostavkom generala Željka Sačića na funkciju u upravnom odboru te udruge. Sačić je otišao s porukom „okrenuli ste leđa hrvatskoj žrtvi“.

Milanović je, kako je poznato, dok je bio premijer imao velikih sukoba s braniteljima koji su protiv njega organizirali i dugotrajni prosvjed u Savskoj ulici. Pri kraju svoje vlasti nije propuštao prilike kako bi im se približio i barem umanjio te nesporazume. Tako je potkraj kolovoza 2016. susreo s dijelom braniteljskih udruga koje je predvodio Josip Klemm.

Manje je poznato da je bivši premijer nakon tog susreta preko svog pouzdanika Ante Kotromanovića tražio i razgovor s Generalskim zborom kojem je i tada na čelu bio Miljavac. Odbili su ga uz obrazloženje da tijekom predizborne kampanje ne razgovaraju s čelnicima političkih stranaka. Sada su, eto, Milanović i Miljavac imali priliku prisjetiti se tog vremena, ali zasigurno su se usredotočili na aktualnija događanja. Vjerojatno su se dotaknuli i moguće Milanovićeve predsjedničke kandidature.

Bivši premijer i nadalje oklijeva sa svojim očitovanjem o tome, a dozira i svoja javna pojavljivanja. Zadnji put je viđen nedavno na HSS-ovu okupljanju u Samoboru kada je novinarima opet uskratio odgovor na pitanje hoće li se kandidirati. Iako su ga oni koji ga podupiru pozivali da se do kraja siječnja odluči, kako bi na vrijeme mogao krenuti s kampanjom, on sam je preko prijatelja medijima odaslao poruku kako će konačnu odluku donijeti tek nakon izbora za Europski parlament, dakle u lipnju ove godine.

Milanović navodno čeka kako će se rasplesti situacija između aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i vodstva HDZ-a. Ako se ti odnosi ne bi izgladili do kraja, onda je, tako tvrde, i on sam bliže odluci o kandidaturi jer bi u toj varijanti imao izgleda u srazu s Kolindom koja, prema većini anketa, unatoč turbulencijama koje se događaju u vezi s njom u zadnje vrijeme, i dalje ima značajnu prednost. U suprotnom, vjerojatno će odustati jer mu ne treba novi izborni poraz nakon onog koji je doživio na parlamentarnim izborima.

No, to o čemu su Milanović i Miljavac govorili i zašto su se susreli, možemo saznati tek kada oni sami o tome progovore. Zasad za takvo nešto nema nikakvih naznaka. Ali, u svakom slučaju, zajednička večera bivšeg premijera koji je mogući predsjednički kandidat i čelnika udruge hrvatskih generala, koja ima znatan utjecaj na braniteljske udruge, ne događa se bez valjanog (političkog) razloga. Priznali to oni ili ne.