Milanović odbio Plenkovića: Zašto misli da će Janša bolje od njega predstavljati Hrvatsku u Bruxellesu

Milanović odbio Plenkovića: Zašto misli da će Janša bolje od njega predstavljati Hrvatsku u Bruxellesu

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas s predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem povodom sutrašnjeg sastanka Europskog vijeća, stoji u priopćenju medijima Ureda predsjednika RH.

Predsjednik Vlade Plenković obavijestio je predsjednika Republike Milanovića kako ne može sudjelovati na sastanku Europskog vijeće te je predložio predsjedniku Milanoviću da on predstavlja Republiku Hrvatsku, javlja N1.

Predsjednik Milanović predložio da Slovenije predstavlja Hrvatsku

Predsjednik Milanović je na to predložio predsjedniku Vlade da Republiku Hrvatsku predstavlja Republika Slovenije i to na tragu ranijih primjera dobrosusjedske suradnje prijateljskih država u takvim situacijama.

Predsjednik Vlade Plenković podsjetio je kako je takva praksa već postojala jer je Republika Slovenija predstavljala Republiku Hrvatsku, kao što je Republika Hrvatska predstavljala Republiku Sloveniju, te su se usuglasili da tako bude i ovoga puta.

Prema čl. 141.b Ustava, Republiku Hrvatsku u Vijeću i Europskom vijeću zastupaju, sukladno njihovim ustavnim ovlastima, Vlada i Predsjednik Republike Hrvatske. S obzirom na prirodu posla u Europskom vijeću, Predsjednik Republike zastupa Republiku Hrvatsku samo iznimno kada se radi o pitanjima obrane i nacionalne sigurnosti, stoji u priopćenju medijima Ureda predsjednika RH.

Podsjetimo, premijer zbog korone ne može u Bruxelles, Hrvatsku će predstavljati Janša. Objavljeno je to danas na sjednici Vlade na kojoj je predsjednik VLade sudjelovao online.

“Budući da imam još blaže simptome, kašalj, nakon konzultacija s liječnicima, ostat ću u izolaciji još nekoliko dana.

Sutra je sastanak Europskog vijeća povodom čega sam razgovarao s predsjednikom Zoranom Milanovićem, da on ode u Bruxelles u ime Hrvatske. Zahvalio se, no ne bi išao s obzirom na teme. Predložio sam da Janez Janša sutra predstavlja Hrvatsku, Milanović se s tim složio, a Janša je to prihvatio”, rekao je Plenković.

Predsjednik Milanović je trebao prihvatiti  Plenkovićev prijedlog, tim više šo ima premijerskog iskustva pa mu  predstavljanje Hrvatske u Bruxellesu ne bi  bio problem. Ovako ispada da će Janez Janša  bolje predstavljati našu zemlju od predsjednika države.

Foto: Damir Senčar/Hina