MILANOVIĆ OSTAO SAM: Čak je i Peđa Grbin protiv pomilovanja udbaša Perkovića i Mustača

MILANOVIĆ OSTAO SAM: Čak je i Peđa Grbin protiv pomilovanja udbaša Perkovića i Mustača

Nakon što je ministar pravosuđa predložio predsjedniku Republike da odbije pomilovanja Josipa Perkovića i Zlatka Mustača, saborska oporba složila se s tim stajalištem, podsjećajući na stav šefa države iz kampanje da neće koristiti institut pomilovanja jer ga smatra reliktom monarhizma.

SDP-ov Peđa Grbin podsjetio je da je predsjednik Republike još u kampanji najavio kako će se postaviti vezano za pomilovanja.

Ono što mogu reći je da je u slučaju Perković-Mustač ovakav stav Ministarstva bio očekivan. Oni su to na neki način i najavili. Međutim, svako pomilovanje, bez obzira na to tko ga je podnio, treba gledati odvojeno i s obzirom na ono što je u spisu predmeta i s obzirom na okolnosti slučaja, kazao je, javlja Direktno.

“Što se tiče Perkovića i Mustača, ja spis nemam pred sobom, nisam mogao provjeriti koji su razlozi, ali ovako na prvu, iako to inače ne činim, nisam siguran da bih, da se nalazim na poziciji predsjednika, odobrio to pomilovanje”, poručio je Grbin.

Davorko Vidović iz Socijaldemokrata kaže da je, s obzirom na odnose između Vlade i predsjednika Republike, posebno nakon senzibiliziranja javnosti za i protiv oko ove teme, bio očekivan odgovor ministra Ivana Malenice.

Inicijativa o pomilovanju je sada dobila dodatnog zapaljivog materijala da se to pitanje više ne može tretirati kao pitanje milosrđa nego to postaje par excellence političko pitanje i još jedna od tema na kojima se lome koplja između predsjednika i Vlade, smatra Vidović.

Mostova Marija Selak Raspudić navodi da su oni od početka bili protiv pomilovanja Josipa Perkovića i Zdravka Mustača jer potencijalno sudjelovanje i doprinos Domovinskom ratu je jedno, a sudjelovanje u udbaškim likvidacijama nešto sasvim drugo, što treba biti adekvatno kažnjeno.

Nažalost, taj epilog nismo vidjeli u hrvatskom pravosudnom sustavu pa ga je morala donijeti Njemačka, napomenula je.

S obzirom na to da su molbe za pomilovanja podnijeli još neki branitelji, dodaje, sada ćemo vidjeti koliko je predsjednik doista dosljedan da ga ne zanima institut pomilovanja, a koliko spreman činiti iznimke i različite ustupke.

“Nadamo da predsjednik neće donijeti odluku o pomilovanja Perkovića i Mustača jer bi to bila jako loša poruka i nedosljedna onome što je zagovarao”, poručila je Selak Raspudić.

Nezavisni zastupnik Hrvoje Zekanović pozdravlja odluku ministra Malenice i smatram skandaloznim mogućnost njihova pomilovanja.

“Teza da su Perković i Mustač za nešto zaslužni je potpuno pogrešna, ti ljudi su jedino zaslužni što se Domovinski rat dogodio”, poručio je.

Udba, odnosno, tajne službe su krive zbog agresije na Hrvatsku, a nisu zaslužne za njezinu slobodu. Ako ih predsjednik pomiluje, on je definitivno Pomilovanović, rekao je Zekanović.

Foto: Hina