Milanović se očitovao o uhićenju Posavca: Znam toliko malo da se ne usudim komentirati

Milanović se očitovao o uhićenju Posavca: Znam toliko malo da se ne usudim komentirati

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović poručio je u ponedjeljak iz Pazina da nije za obvezno cijepljenje građana te istaknuo kako je nošenjem maski nemoguće iskorijeniti virus.

“Premijer govori ono što je u skladu i odgovora njegovoj političkoj liniji, ja ne vidim gdje je tu njegov interes. Natjerati ljude da se cijepe ili im prijetiti gubitkom posla i službe je jako sklizav teren i to je poigravanje”, naglasio je predsjednik.

“Ako sam se ja cijepio, meni je svejedno jeste li se vi cijepili ili niste”, izjavio je novinarima nakon što je sudjelovao na svečanosti kojom je obilježena 78. obljetnica donošenja Pazinskih odluka o sjedinjenju Istre s maticom Hrvatskom, javlja N1.

Upitan je li cijena korupcije pala u aferi međimurskog župana Matije Posavca osumnjičenog za korupciju odgovorio je kako ne zna što mu se stavlja na teret.

“Znam toliko malo da se ne usudim komentirati”, rekao je Milanović.

Vezano za donošenje Pazinskih odluka 1943. godine napomenuo je da je prije 78 godina Narodnooslobodilački odbor Istre donio povijesne odluke o sjedinjenju, koje je kasnije 25. rujna potvrdio Sabor istarskih narodnih predstavnika.

Ustvrdio je da je borba za Istru bila prije svega nacionalni pokret, u određenoj mjeri nacionalistički, ali nikada šovinistički i mrziteljski.

“Samo na taj način taj je pokret mogao okupiti crkvu i najplemenitije, najpožrtvovnije i najproduhovljenije svećenike iz redova hrvatskog naroda, antifašiste i komuniste. I zato je to velika pobjeda i trijumf hrvatskog naroda i nešto zbog čega isplatilo ratovati. Kada kažem isplatilo mislim da to nije bila transakcijska filozofija, rat je bio nužnost, patnja i bol”, kazao je Milanović.

“Živjela europska Istra, živjela hrvatska Istra”, zaključio je svoje obraćanje okupljenima u pazinskom Spomen domu.

Istarski župan Boris Miletić naglasio je da se istarski narod oduvijek znao oduprijeti nepravdi, a prisjetivši se Labinske Republike i Proštinske bune ustvrdio je da su upravo ove rujanske svečanosti i Pazinske odluke kruna borbe protiv onih “koji su pokušali biti nepravedni prema našem narodu, mijenjati imena i nazive”.

Pazinska gradonačelnica Suzana Jašić uputila je apel državnim i županijskim institucijama te jedinicama lokalne samouprave u Istri da Spomen dom sačuvaju i obnove za budućnost, kako bi postao “duh naše ponosne prošlosti”.

U ime premijera skupu se obratio državni tajnik u Središnjem državnom uredu za središnju javnu nabavu Ivan Bubić, koji je također istaknu pozitivne vrijednosti istarskog antifašizma.

Foto: Hina