Milanović u Mostaru očitao bukvicu sekularnim nacionalistima: Hrvatima se ukralo pravo da biraju

Milanović u Mostaru očitao bukvicu sekularnim nacionalistima: Hrvatima se ukralo pravo da biraju

Predsjednik Republike Zoran Milanović dao je izjavu u Mostaru nakon što je održao gostujuće predavanje na tamošnjem Sveučilištu.

Upitan da komentira svoje prijašnje izjave o Bosni i Hercegovini koje su izazvale buru u tamošnjim medijima, rekao je:

“Ne mogu vam ponavljati što sam rekao. Hrvatima se ukralo pravo da biraju svog člana Predsjedništva. Što tu nije jasno? Što je tu moralno, što je tu ispravno? Ja moram da bih bio kozmopolit simpatizirati tuđi sekularni nacionalizam. Ja nisam nacionalist i očekujem da to ne budu ni drugi. To je osnova osnova. Detalji izbornog zakona, to me ne zanima. Treba li ga mijenjati – ne znam. Prvih 10 godina nikome nije palo napamet da Hrvatima bira člana predsjedništva, a onda se netko pametan toga dosjetio. To je možda najbolji kontradokaz o čemu se tu radi”, javlja N1.

Na pitanje što će biti ako se i iduće godine dogodi da nema predstavnika Hrvata u predsjedništvu BiH, Milanović odgovara:

“Nadam se da neće. Da se to neće dogoditi. Jer to je protivno slovu i duhu Daytonskog sporazuma. Hrvatska je potpisnica, Hrvatska je ukorijenjena u to. To je činjenica. Jedino što tražimo i očekujemo je da se to poštuje. Što se tiče mene, u svakoj međunarodnoj instituciji u kojoj se bude donosio neki dokument o BiH, tražit ću i inzistirat ću da se uvijek spomene poveznica/referenca na okvirni sporazum Dayton-Paris. Jako bitno. Dakle, izvorni Dayton i konstitutivni narodi. Ukoliko ne bude reference na konstitutivni narod i Dayton, neće biti zajedničke izjave. Bit će papir predsjedavajućeg, to je ništa”.

Govoreći o dijalogu s različitim predstavnicima BiH, rekao je da u razgovorima nije htio staviti naglasak na rat, nego na ono što je trenutni problem.

“Ovdje nema opasnosti od rata, jer rat košta. Nema više jugoslavenskog inventara da ga netko ukrade kao Milošević 1991. Ja nisam pogodan biti posrednik. Ja sam pristran, ali sam korektan. Ja zastupam hrvatske interese, a ne globalnu pravdu”, kazao je Milanović.

Na komentar novinara da neki taj model konstitutivnosti narodi nazivaju sovjetskim modelom, Milanović se upitao kakav je to sovjetski model konstitutivnosti.

“To bi ljudima trebalo ogaditi priču o konstitutivnosti? Mi poštujemo Bošnjake i njihove identitete. Sovjetski model konstitutivnosti. Da nije bilo modela konstitutivnosti, proklamiranog u Ustavu iz 1974. godine, moja nacija se nikad ne bi mogla osamostaliti. Hrvatska se nije otcijepila, potjerao ju je Milošević”, rekao je zaključno predsjednik.

Možda vas zanima: Ljevičarka Vesna Teršelič ogorčena postupcima predsjednika Milanovića: Evo što joj najviše smeta

Foto: Hina