Milanović vratio ratna odlikovanja Glavašu koja mu je oduzeo Josipović: Evo što je general rekao o Kolindi

Milanović vratio ratna odlikovanja Glavašu koja mu je oduzeo Josipović: Evo što je general rekao o Kolindi

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović vratio je ratna odlikovanja i generalski čin Branimiru Glavašu, koja mu je još 2010. godine zbog, kako je tada navedeno u službenoj odluci, ‘postupanja protivno pravnom poretku i moralnim zasadama u Republici Hrvatskoj’, oduzeo tadašnji predsjednik Ivo Josipović.

Milanovićeva odluka o prestanku važenja Josipovićeve odluke osvanula je u petak u Narodnim novinama, a navodi se da je donesena 21. svibnja na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske i to na temelju dviju sudskih odluka koje predstavljaju preokret u slučajevima ‘selotejp’ i ‘garaža’, u kojima se Glavaša tereti za počinjenje ratnih zločina, javlja Jutarnji list.

Riječ je o odluci Ustavnog suda od 12. siječnja 2015. godine kojom je ukinuta pravomoćna presuda Glavašu i ostalim okrivljenicima te o odluci Vrhovnog suda od 7. lipnja 2016. kojom je ukinuta prvostupanjska presuda u istom slučaju te je postupak vraćen na početak.

Glavašu se tako vraćaju sljedeća ratna odličja: Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, Red kneza Domagoja s ogrlicom, Red bana Jelačića, Red Ante Starčevića, Red hrvatskog trolista, Spomenica domovinskog rata i Spomenica domovinske zahvalnosti.

Glavaš, nekadašnji osječko-baranjski župan, osnivač HDZ-a i ratni čelnik sekretarijata za obranu, od početka odbacuje optužbe za zlostavljanja, mučenja i ubojstva osječkih Srba za koja ga tužiteljstvo tereti.

Novo suđenje u slučajevima ‘garaža’ i ‘selotejp’ zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom siječnja prošle godine ukinuo odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz ožujka 2019. prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Na prvom suđenju Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud, a Vrhovni nakon toga vratio postupak na početak. Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH gdje je otišao uoči izricanja prve presude.

Inače, Glavaš je u predsjedničkoj kampanji podržao Milanovića kao kandidata za šefa države, no Milanović se tada od te podrške ogradio, tvrdeći da ‘to nije njegovo društvo’.

U prvoj reakciji na odluku o vraćanju odlikovanja, Glavaš je na svojem profilu na Facebooku napisao: – Hvala Bogu da imamo predsjednika koji poštuje Ustav, zakone RH i i sudske prakse, a ne kao ona “kokoš” koja je, nakon što je izgubila predsjedničke izbore, pokazala srednji “prst” cijeloj naciji.

Foto: Hina