Milardović povezao loš izborni sustav s iseljavanjem: HDZ-u odgovara nesređeno stanje u biračkim popisima jer tako može manipulirati

Milardović povezao loš izborni sustav s iseljavanjem: HDZ-u odgovara nesređeno stanje u biračkim popisima jer tako može manipulirati

Politolog Anđelko Milardović smatra da je masovno iseljavanje iz zemlje neizravno povezano s lošim izbornim sustavom koji je na snazi u Hrvatskoj. Naime, jedan od razloga zašto se mladi iseljavaju iz Hrvatske je politički sustav koji u velikoj mjeri ovisi o izbornom sustavu.

„U sociologiji migracija postoji teorija potisnih faktora koji potiču ljude na migracije, a jedan od njih je i politički sustav koji je rezultat izbornog sustava. U lipnju prošle godine objelodanjeni su bili rezultati istraživanja koji su pokazali da politički sustav generira iseljavanje”, izjavio je Milardović za Teleskop.hr dodajući da hrvatska vlast ne želi promijeniti izborni sustav jer se boje promjena.

„Postoji strah od promjena”, ističe Milardović dodajući da grupa na vlasti, kada treba birati između urušavanja društva i njihovog urušavanja kao grupe, ona uvijek bira ovo prvo. S obzirom na demografske trendove, društvo se dovodi u opasnost jer će, ako se nastavi ovakav trend, izgubiti milijun stanovnika

„Ako i dalje ustraju na tome i budu i dalje generirali ovakvo stanje, onda ni oni ne mogu opstati. Ovo je put u provaliju”, naglašava Milardović dodajući da treba napraviti  minimalno dva koraka u pravcu promjene izbornog zakonodavstva.

Prvi je da se sredi birački popis i da se točno zna koliko stanovnika živi na teritoriju Hrvatske. Tad bi se zaustavila manipulacija oko broja birača koji izlaze na izbore. U tom slučaju bi se, pojašnjava Milardović, zaustavilo to da Pupovac iz Beograda dovlači svoje ljude i da im plaća svako glasovanje, a kada im ne isplati onda je pobuna u Obrovcu ili gdje već. Isto to vrijedi i za HDZ jer i njemu odgovara nesređeno stanje kako bi mogao manipulirati izbornim tijelom.

Drugi korak je provođenje reforme kako bi se uspostavila unutarstranačka demokracija.

„Ne možemo računati na promjenu političkog sustava ako se ne uspostave jasna pravila političke igre unutar političkih stranaka. Nova pravila igre bi trebala voditi demokratizaciji političkih stranaka. Iz ovako nedemokratskih političkih stranaka i njihova nedemokratskog ustrojstva, teško da se može napraviti demokratski politički sustav”, zaključuje Milardović koji je o ovoj temi govorio i na Liberalnom forumu koji je održan  prije dva dana u Zagrebu.