Milorad Pupovac traži: Ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’ treba maknuti iz javnog prostora.

Milorad Pupovac traži: Ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’ treba maknuti iz javnog prostora.

Saborski zastupnik i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac gostovao je u RTL-u Danas. Komentirao je poruku patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja da je pravo vrijeme za pomirbu Hrvatske i Srbij.

‘Treba vremena da je valjano shvate i Zagreb i Beograd. Mi smo napravili prve korake s predstavnicima državne vlasti u Hrvatskoj. Sada je na predstavnicima državne vlasti u Hrvatskoj da se predstavnicima državne vlasti u Srbiji naprave prve korake. U međuvremenu će biti napravljeni još neki koraci koji će učvrstiti vjeru u to da to nije privremen i prigodan čin, nego da je riječ, govorimo o onome što se dogodilo u Kninu, nego da je riječ o nečemu na čemu će se raditi još mjesecima i godinama’, rekao je Pupovac za RTL.

Smatra kako je trebalo vremena za politiku pomirenja i uvjeren je da će se konačno zatvoriti stranica povijesti sukoba Hrvata i Srba.

‘Naprosto je trebalo vremena, trebalo je dozrijeti, trebalo je da dođu ljudi koji će moći ponijeti teret na svojim leđima onoga što je ponešeno u Kninu i što će se nositi još dugo vremena’, istaknuo je Pupovac.

Dodao je da ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’ treba maknuti iz javnog prostora, prenosi Tportal.

‘Treba maknuti iz legalnog prostora. To je, bez obzira što se koristio tijekom rata 1991. – 1995., taj pozdrav je originalno ustaški pozdrav, pozdrav jedne kvislinške tvorevine koja je bila zločinačka i koja je počinila genocid na židovima, Romima i Srbima, koja je istrebljivala sve protivnike režima, prije svega, antifašiste. Taj pozdrav narušava ono što se u današnjoj Hrvatskoj želi stvoriti, a to su čvrsti demokratski temelji, mir u zemlji, mir na granicama i pomirenje između Hrvata i Srba’, naglasio je predsjednik SDSS.

Foto: Damir Senčar/Hina