Mesić u Srbu prozvao Plenkovića: Kako premijer može reći da je “Za dom spremni” pozdrav s dvostrukom konotacijom

Mesić u Srbu prozvao Plenkovića: Kako premijer može reći da je “Za dom spremni” pozdrav s dvostrukom konotacijom

U Srbu u Lici održava se komemoracija takozvanog “Dana ustanka naroda Hrvatske”. Dan je bio praznik u komunističkoj Jugoslaviji kojim se komemorirao prvi oružani sukob između snaga sigurnosti NDH i pretežno srpskih pobunjenika. Zbog zločina koji su počinili ustanici kao i zbog navodno četničkog karaktera ustanka, komemoracija je osporavana u hrvatskoj javnosti te je nakon 1990 ostala bez pokroviteljstva države, prenosi Večernji list.

Na skup su došli predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević, bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin.

Keleminec: Plenkoviću, reci jesu ustanici partizani ili četnici

S druge strane, Dražen Keleminec, predsjednik Autohtone hrvatske stranke prava je i ove godine predvodio 100-ak prosvjednika protiv skupa. Policija je osigurala da prosvjednici ne dođu u kontakt s 500-ak onih koji su obilježavali “Dan ustanka”. Keleminec je prozvao Andreja Plenkovića i HDZ.

“Mi ćemo dolaziti svake godine. Ne priznajemo onaj spomenik u Boričevcu s 24 žrtve koji je napravio HDZ”, rekao je.

“Hajde HDZ -ovci, Plenkoviću reci tko su ti ustanici jesu li to partizani ili su to četnici. Da bili su to četnici. 26.-og na Svetu Anu zaustavio se vlak hodočasnika, svih 300 je ubijeno”, rekao je.

Milošević: Ustanak pravedan, unatoč nevinim žrtvama

Prisutni su priznali da su se za vrijeme ustanka u Srbu dogodili zločini protiv nevinih žrtava iz Hrvatskog naroda, međutim svejedno su branili komemoraciju.

“Onima koji pokušavaju ometati i umanjiti značaj i pokušavaju prikazati ovaj skup kao drugačiji od onog što jest želim poručiti da danas slavimo Dan ustanka naroda Hrvatske, zajednički ustanak Hrvata i Srba. Ustanak je imao i nevine žrtve, ali te žrtve ne mogu osporiti pravednost ovog ustanka” rekao je Boris Milošević, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik SDSS-a.

Pupovac: Bilo je i ružnih stvari

“Ovdje je bio oružani ustanak i veličanstvena antifašistička borba.

Ovaj ustanak je uslijedio nakon prvog masovnog pokolja Srba u Gudovcu, pa u Veljunu, pa u Glini, pa nakon logora Jadovna, nakon etničkog čišćenja u Plitvicama i ubijanja u Sebi i  Donjem Lapcu koje je ovdje s ustašama ubijao Maks Luburić hladnim a ne vatrenim oružjem, ubio ih je ovdje oko 200. Trebalo je ustati protiv toga.

Bilo je i ružnih stvari u tom ustanku i stoga ćemo se i ove godine ćemo sjetiti svih koji su stradali i u Boričevcu i Brotnji i odajmo počast i nedužnim Hrvatima koji su stradali i ubijeni u tom ustanku” kazao je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

Mesić: Našu djecu odgaja revizionizam

“Bauk nacifašizma kruži Europom i nažalost je u Hrvatskoj našao svoje mjesto. Sve počinje iz škole, pogledajte stadione, našu djecu odgaja revizionizam. Ovdje su ustanici samo odgovorili na klanja i rasne zakone.

Krivnja je i na vlasti jer ako premijer jedne zemlje koja je nastala na antifašizmu kaže da je za dom spremni pozdrav s dvostrukom konotacijom moramo se pitati kakve su to poruke. NDH je bilo zločinačko udruženje dovedeno na tuđim kamionima i ona nije bila ni nezavisna ni država ni Hrvatska.

Srbi i Hrvati su zajednički s drugima bili u svim tim brigadama. Za sve je bilo mjesta u obrani od fašizma” kazao je Stjepan Mesić.

Foto: Mladen Volarić/Hina