Ministar Beroš je uvjeren da će biti dovoljno respiratora: Korona je veća ugroza od potresa

Ministar Beroš je uvjeren da će biti dovoljno respiratora: Korona je veća ugroza od potresa

Gost emisije Nedjeljom u 2 bio je ministar zdravstva Vili Beroš. Emisija se emitirala ispred KB Dubrava. Emisija se u iznimnim okolnostima prenosila ispred KB Dubrava.

– Radi se procjena u kakvom su stanju bolnice nakon potresa u Zagrebu. U ovome trenutku, nema većih oštećenja na zagrebačkim bolnicama. Najveća su oštećenja u Klinici za dječje bolesti, u takozvanom “Fisherovom dijelu”. Ono što je na Vladi jasno rečeno, imperativ je sigurnost bolesnika, građevinska struka provjerava situaciju u svim bolnicama. Oni su svi skupa izašli van. Tijekom današnjeg dana mogli bi imati za bolnice procjene o sigurnosti.

Dodaje i sljedeće.
– Pohvalio bih kliniku u Petrovoj, sve su prebacili u novi dio, imamo dvije bebe koje su rođene.

O situaciji u KB Dubrava.

– Sada je smješteno 10 novorođenčadi koja su adekvatno zbrinuta u ovoj situaciji. Zahvaljumem dr. Starčević, HV-u i svim medicinskim službama.

Govorio je i o bolničkoj infrastkturi. Kaže da se treba napraviti iskorak prema izgradnji novih bolnica.

– Nadam se da će ova situacija biti okidač ne samo za izgradnju nove bolnice u Blatu već i za druge stvari. Moramo napraviti iskorak i prema drugim projektima.

Foto: Damir Senčar/ Hina

Naravno, neizbježna tema bila je i koronavirus.
– Imamo 29 novooboljelih, ukupno 235, u uzlaznom smo kraku epidemiološke krivulje, ali u odnosu na jučer nema značajnijih pogoršanja. Ipak, moram reći da će biti rasta broja bolesnika. Mjere koja ova Vlada, ministarstvo i Stožer su adekvatne, ali jedino građani mogu svojim postupcima pomoći, da odgovornim ponašanjem spriječe nagli porast oboljelih, rekao je ministar o koronavirusu.

– S obzirom na sve mjere i činjenicu da smo preko šest tjedna imali kontroliranu situaciju, imali smo priliku pripremiti zdravstveni sustav za cijelu situaciju. Napravili smo sve da se naš sustav adekvatno pripremi, dodaje.

Na pitanje je li se testirao Vili Beroš kaže da ne jer nema kliničku sliku, niti kašalj, niti povišenu temperaturu.

– Da mene i nema, sustav bi bez mene mogao funkcionirati, nisam ja jedini tu koji može pomoći. Imamo Tim A i Tim B. Ja sam samo dio tima, usmjerujem pravac i energiju, ali oni odrađuju većinu posla. Nisam presudna osob u ovom trenutku. Sustav bi mogao i trebao funkcionirati bez mene.

O broju respiratora u Hrvatskoj kaže:

– Prema svim dosadašnjim statistikama, 800 respiratora bi trebalo biti dovoljno, ali neovisno o tome priključili smo se akciji Europske komisije za dodatnih 200.

Kako bi se građani trebali ponašati u cijeloj situaciji oko koronavirusa?

– Distanca, distanca, distanca. Izbjegavati kontakt. Svi oni koji stanuju u novogradnji mogu se vratiti, ali je izvjesno da svi koji su u starogradnji imaju problem. Grad Zagreb i hitne službi odrađuju odličan posao. Ukupno gledajući potres, da se dogodi i neki novi, puno je manja ugroza za stanovništvo od koronavirusa.