Ministar Beroš odgovorio na neugodno pitanje: Je li pogodovao svom prijatelju?

Ministar Beroš odgovorio na neugodno pitanje: Je li pogodovao svom prijatelju?

Nikome nisam pogodovao, nisam dijelio poslove, nije se nikome plaćalo ništa što nije odrađeno, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš gostujući u Dnevniku HTV-a. Komentirao je i ukidanje gotovo svih epidemioloških mjera.

Od subote se ukidaju gotovo sve epidemiološke mjere, maske prestaju biti obvezne, osim u zdravstvenom i sustavu socijalne skrbi. Novost je i da se nošenje maske propisuje samo u okolnostima visokog rizika, a u okolnostima nižeg rizika preporučuje. Nacionalni stožer mjere je ukinuo zbog povoljne epidemiološke situacije, danas imamo 1242 nova slučaja zaraze, preminulo je 6 osoba. Ministar Vili Beroš naglasio je da se popuštanje mjera temeljilo na aktualnim epidemiološkim podacima, a slična je situacija diljem Europe.

– Treba naglasiti da smo postigli određeni stupanj procijepljenosti, 80 posto odrasle populacije primilo je najmanje jednu dozu. Dio građana stekao je imunitet aktivnom imunizacijom, preboljenjem, stoga ti elementi upućuju na moguću dobru situaciju u budućnosti. Moramo znati da je virus i dalje oko nas, moramo se odgovorno ponašati. Sretni smo, dašak optimizma došao je među sve nas na ovaj dan. Napokon razgovaramo o normalizaciji stanja. Opreza nikad dosta, upozoravamo na jesen i moguće zbivanje tada, ali dotad ima dosta vremena. U svakom slučaju, pratit ćemo i dalje sve epidemiološke pokazatelje i odlučivati o svim daljnjim postupanjima, rekao je Beroš u uvodu.

“Treba računati i na pojavu novih varijanti”

Istaknuo je da treba računati i na pojavu novih varijanti, rekombinaciju virusa.

– Svi ministri zdravstva EU-a dobili su određenu uputu koja se odnosi na četvrtu dozu cjepiva, koja prema preporukama EMA-e i ECDC-a upućuje na to da starije osobe od 80 godina eventualno mogu primiti tu docjepnu dozu. Dvojbeno je za one između 60 i 80 godina, ovisi o statusu, komorbiditetu i imunokompromitiranosti. U ovom trenutku nema zdravstvenih dokaza da bi za mlađe od 60 godina ta druga docjepna doza bila potrebna. Dolazi jesen i moramo biti otvoreni za sve opcije, rekao je.

Naglasio je da je uložen trud da se tijekom pandemije održi dostupnost zdravstvene usluge svim drugim bolesnicima, poglavito hitnim i onkološkim. Smatra da neko vrijeme dostupnost zdravstvene usluge nije bila na onoj visini.

– Trudili smo se riješiti liste čekanja u međuvremenu, smanjiti ih, odgovoriti na te izazove. Smanjivanjem epidemioloških pokazatelja i reduciranjem mjera apsolutno se više možemo posvetiti onom što slijedi. Najavljujem nakon epidemije veću pojavu onkoloških bolesti, veću pojavu mentalnih bolesti. Naša nastojanja usmjerena su prema tome. Ministarstvo je još davno osnovalo dva povjerenstva koja se upravo bave tim problemima, naglasio je. 

“Procesi javne nabave provedeni su u skladu sa zakonom”

Ministar zdravstva komentirao je prozivanja da je pogodovao pri nadogradnji informatičke opreme. Oporba je danas iznijela svoje mišljenje vezano za tu temu, a Beroš se slaže s Petrovom da bi ministar trebao odstupiti ako je nalaz Državne revizije loš.

– Upravo je nalaz Državne revizije za financijsko poslovanje Ministarstva zdravstva bezuvjetan. Dakle, pozitivan i dobar. Ono što nije dobro, zbog čega smo dobili uvjetnu ocjenu, određena je usklađenost poslovanja i na tom tragu postoje ispravci u određenom knjigovodstvenom funkcioniranju Ministarstva zdravstva. Dakle, uočena je i prihvaćena na neki način ocjena i već su pokrenute izmjene. Kada je riječ o funkcioniranju Ministarstva, odgovorno mogu tvrditi da nije bilo nikakva pogodovanja niti imam prijatelje kojima dijelim poslove niti se bilo što takvo događa. Svi poslovi pokrenuti su na traženje struke. Procesi javne nabave provedeni su u skladu sa zakonom. Isto tako, svi daljnji elementi, uključujući plaćanje, u skladu su sa zakonom, rekao je. 

Istaknuo je da je njemu važno da je postupak poštovan.

– Rezultat je isporučen i funkcionira. Službe u Ministarstvu koje prate takve isporuke mogu odgovoriti na takva pitanja. Postupanje je započeto od ovakvih institucija već u siječnju. Ne stoji teza da se nešto čekalo, istaknuo je.

O pritiscima

Rekao je da je moguće da su napadi na njega povezani s rekonstrukcijom Vlade.

– Mogu reći da sam izvrgnut određeni pritiscima kada je riječ o promjenama u zdravstvenom sustavu. Činjenica je da je zdravstveni sustav desetljećima zanemarivan. On zahtijeva promjene, potrebno je napraviti puno iskoraka u funkcioniranju cjelokupnog zdravstvenog sustava. Ova Vlada je to spremna, ja sam kao ministar to spreman. Sigurno postoje oni koji imaju određene stečene pozicije, koji možda ne bi voljeli promjene, rekao je.

Istaknuo je da nije bilo direktnih prijetnji, ali da se moglo indirektno iščitati sve što piše u medijskom prostoru.

– Nikome nisam pogodovao, nisam dijelio poslove, nije se nikome plaćalo ništa što nije odrađeno. Čuo sam od oporbe da poslovni procesi u Ministarstvu ne idu, da nemamo informatičke procese koji rade pa bih ih pozvao u Ministarstvo da dođu i provjere koji to ugovoreni i isporučeni program u Ministarstvu zdravstva ne funkcionira, rekao je Beroš.

“Premijer je taj koji odlučuje o svom timu”

Rekao je kako se nada da će ostati ministar.

– Spreman sam i na drugačiji ishod zbivanja. Premijer je taj koji odlučuje o svom timu. U skladu s novim izazovima i okolnostima ocijenit će i dati svoj pravorijek. Na meni je da, dok sam ministar u Vladi, budem fokusiran na unaprjeđivanje zdravstvenog sustava i elemente koji se odnose na korisne faktore za bolesnike i djelatnike u zdravstvenom sustavu, zaključio je.

Foto: Hina