Ministar Butković brani brata od “propale poduzetnice”: Lezilebovići iz Možemo mlate praznu slamu

Ministar Butković brani brata od “propale poduzetnice”: Lezilebovići iz Možemo mlate praznu slamu

Oleg Butković odgovorio je stranci Možemo na njihovu objavu o slučaju u kojem je ministrov brat Benjamin Butković za relativno nizak iznos kupio vrijednu parcelu u Povilama, mjestu kod Novog Vinodolskog. HDZ-ov ministar je u svom odgovoru napao Sandru Benčić, stranku Možemo, a spomenuo je spomenuti i predsjednika Zorana Milanovića.

“Kako Možemo mlati praznu slamu! Neradnici iz Možemo, predvođeni propalom poduzetnicom Sandrom Benčić, danas su se uhvatili moje obitelji.

Nakon što su razotkrivene Milanovićeve laži, sada sa lažima nastavljaju oni koji u životu ništa nisu radili, osim mlatili praznu slamu. Rezultati njihovog nerada i nesposobnosti se najbolje vide u prometnom kolapsu u Zagrebu i odronima brda smeća na koje su se donedavno penjali predvođeni zbunjolom Tomaševićem. Ne pada mi na pamet opravdavati se takvim lezilebovićima, koji se ne razumiju u ništa osim kako namaknuti lovu iz stranih donacija”, piše Butković na svom Facebook profilu.

Podsjetimo, Možemo je u ponedjeljak upozorio na slučaj u kojem je brat ministra Olega Butkovića, Benjamin Butković, za relativno nizak iznos kupio vrijednu parcelu uz more u Novom Vinodolskom, poručivši kako je nužno provesti reviziju načina korištenja pomorskog dobra.

Vijećnica u Županijskoj skupštini PGŽ Morena Lekan istaknula je na konferenciji za novinare da je Benjamin Butković došao do vrlo atraktivnog terena uz more površine od oko 150 četvornih metara za manje od 30 tisuća eura. Navela je da je ta parcela bila dio stečajne mase tvrtke Hoteli Novi i prodavala se u stečajnom postupku. Godine 2020. ju je jedan talijanski državljanin kupio, a Republika Hrvatska koja nije bila stranka u postupku, uložila je žalbu na odluku o prodaji te je Visoki trgovački sud poništio prodaju prihvativši obrazloženje iz žalbe da se parcela kao pomorsko dobro ne može prodavati u stečajnom postupku, rekla je Lekan.

No, dvije godine poslije istu parcelu u stečajnom postupku, na javnoj dražbi, kupuje Benjamin Butković, jer je povjerenstvo za pomorsko dobro Primorsko-goranske dostavilo rješenje da parcela više nije unutar pomorskog dobra, dodala je. Lekan je naglasila da ministar Oleg Butković tvrdi, govoreći o ovom slučaju, da s tim ni ministarstvo ni država nisu imali ništa, nego prebacuje odgovornost na DORH i PGŽ. On je jedan od tri preostala tri ministra iz prve Plenkovićeve vlade, stalno pleše na rubu skandala i afera, a sad se čini da mu se bliži politički kraj, rekla je Morena Lekan.

Kandidatkinja Možemo za premijerku Sandra Benčić rekla je da godinama upozoravaju na malverzacije s pomorskim dobrom, ističući da ovaj slučaj budi sumnju te da bi i Povjerenstvo za sukob interesa trebalo ispitati je li Oleg Butković u sukobu interesa u ovome. Istaknula je da će Možemo, nakon što bude dio većine nakon izbora, pokrenuti reviziju načina korištenja pomorskog dobra. Treba ispitati sva pogodovanja privatnim interesima na štetu javnog interesa lokalne zajednice, jer je takvo pogodovanje jedan od temelja stvaranja nejednakosti među građanima i poduzetnicima, istaknula je Benčić.

Naglasila je da bi i Primorsko-goranska županija trebala odgovoriti kako je jedno njeno tijelo nakon dvije godine promijenilo odluku o statusu pomorskog dobra te parcele. Možda imaju racionalno objašnjenje, kako bi se otklonile sve sumnje, rekla je.

Upitana o mogućem poslijeizbornom koaliranju, navela je da je njihov stav da onaj tko ima najviše mandata daje i mandatara. “Spremni smo surađivati sa svima od centra ulijevo, nismo spremni ići u vladu u kojoj je desnica i ostajemo brana desnici i tzv. imovinskom, a ne Domovinskom pokretu, koji jasno iskazuju svoje namjere zalažući se za privatizaciju dijela HEP-a i državnog poljoprivrednog zemljišta”, zaključila je Benčić.

Na slici: Milanović i Butković

Foto: Hina