Ministar Fuchs postavio jedan uvjet premijeru Plenkoviću: Što je rekao o anonimnim prijavama protiv nastavnika

Ministar Fuchs postavio jedan uvjet premijeru Plenkoviću: Što je rekao o anonimnim prijavama protiv nastavnika

Novi ministar obrazovanja i znanosti Radovan Fuchs dobio je vjetar u leđa nakon što je premijer Andrej Plenkokvić rekao da je obrazovanje strateško pitanje, ali i najosjetljivije i najsloženije. Za Dnevnik HTV-a otkrio je kako će se nositi s tim, koje ideje ima za novu školsku godinu, što će biti s nastavkom reforme školstva…

– Što se tiče početka školske godine učinit ćemo sve kako bi se učenici vratili u školske klupe, a studenti na fakultete. Naša intencija je da se vrate svi, kazao je ministar. Sama odluka, u čije donošenje ćemo uključiti širi krug, ovisit će prvenstveno o epidemiološkim preporukama. Možda preporuke budu različite, za različite županije i gradove, rekao je Radovan Fuchs.

– S reformom školstva ćemo nastaviti. Nećemo počinjati od početka. Treba se nastaviti, reforma je dugotrajan proces u kojemu treba ispravljati ono što nije dobro i podupirati ono što nije, kazao je ministar. Nastavit će se izrada kurikularnih dokumenata koji nedostaju, već danas ćemo oko toga imati sastanak, dodao je. Naglasio je kako nije bio zadovoljan prebrzim donošenjem nekih dokumenata, rekao je.

Ne bi bilo dobro da se smanje primanja prosvjetara. O tome je razgovarao s premijerom i kazao mu je da za tako nešto ne bi mogao dignuti ruku.Očito je Fuchs tražio od premijera da u nekom  budućem rezanju plaća poštedi učitelje i nastavnike.

– Ono što možemo napraviti je korigirati pravilnik o nagrađivanju učitelja i nastavnika. Taj sustav treba napraviti prohodnijim, a popravit ćemo i sustav putem kojega ‘svatko anonimno može prijaviti bilo koga”. Bilo bi lijepo da se onaj koji piše prigovor i potpiše, najavio je Fuchs.

Dodao je kako ga u Ministarstvu čekaju novi izazovi jer se puno stvari promijenilo. Čestitao je učiteljima, profesorima, učenicima, studentima i roditeljima činjenicu da su uspjeli i okončali školsku i akademsku godinu čuvajući zdravlje starijih generacija, a ne samo svoje. Ministrici Blaženki Divjak dao je čistu peticu iz zalaganja.

Foto: Edvard Šušak/Hina

Facebook Comments