Ministar Medved osuđuje ilegalno snimanje: Očito je incident bio isplaniran

Ministar Medved osuđuje ilegalno snimanje: Očito je incident bio isplaniran

Ministarstvo hrvatskih branitelja RH upućuje reagiranje povodom objave tajne i bez ovlaštenja snimljene snimke incidenta nakon sastanka u Ministarstvu branitelja, održanog u četvrtak, 15. srpnja. Riječ je o  Iliji Vučemiloviću Šimunoviću, predsjedniku Udruge veterana Tigrova, javlja Direktno.

Prioćenje Ministarstva hrvatskih branitelja prenosimo u cijelosti:

Navedeni sastanak tehničko-organizacijske naravi održan je s ciljem dogovora Organizacijskog odbora za obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, koji će se u organizaciji Vlade RH, u suradnji s predsjednikom RH, Hrvatskim saborom, Ministarstvom obrane, Ministarstvom hrvatskih branitelja i Ministarstvom unutarnjih poslova te ostalim relevantnim sudionicima, održati 4. i 5. kolovoza 2021. u Kninu.

Ministarstvo hrvatskih branitelja pozvalo je na sastanak i predstavnike brojnih udruga hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata, koji su se većinom odazvali kako bismo svi zajedno sudjelovali u dostojanstvenom obilježavanju ovog državnog praznika. 

Na sastanku se razmatrao prijedlog programa i mjere potrebne za očuvanje sigurnosti i zaštite zdravlja sudionika proslave, i zbog mjera protiv pandemije COVID-19, a program su nakon prorade jednoglasno prihvatili svi sudionici sastanka te je sastanak uspješno zaključen. 

Nakon završetka sastanka, čelnik jedne od braniteljskih udruga istupio je na neprimjeren i komunikacijski neadekvatan način, negodujući na teme samo malim dijelom povezane sa sastankom, ali uvodeći i temu koja nije bila sadržaj sastanka, te neprimjerenim načinom i krajnje neprimjerenim objedama prema djelatnicima Ministarstva unio nemir i negodovanje ostalih sudionika sastanka. 

Svoj, očito unaprijed planirani istup, navedeni sudionik sastanka sam je tajno snimao te je odgovoran za neovlašteno snimanje ovog događaja i distribuciju na društvenim mrežama i drugim medijima. Isto tako, iznio je niz neistina vezanih za prijašnja obilježavanja i organizatore.

Zanimljivo je da se navedeni čelnik braniteljske udruge odazvao sastanku s ciljem sudjelovanja u pripremi i provođenju proslave, a tijekom sastanka nije se protivio programu i zaključcima. 

Ministarstvo hrvatskih branitelja uključuje u sve svoje programe braniteljske i stradalničke udruge s ciljem zajedničke rasprave i dogovora o interesima braniteljske i stradalničke populacije, pa su tako i ovaj put udruge pozvane sudjelovati na sastanku radi dostojanstvenog i časnog obilježavanja tog značajnog praznika. 

Tajno snimanje smatramo potpuno neprimjerenim, no više nas zabrinjava tajna misija koja ima za cilj ponovno uznemiriti i podijeliti hrvatske branitelje i stradalnike iz Domovinskog rata, što pojedinci sustavno pokušavaju, ne prezajući pritom ni od najnižih postupaka poput ovoga.

Stoga osuđujemo ovakav sramotan čin pokušaja unošenja nemira i podjela među hrvatske branitelje i stradalnike iz Domovinskog rata, ali i cjelokupnu hrvatsku javnost jer ovakvi sastanci, kao i obljetnica Oluje, nisu i ne smiju biti platforma za bilo čije političko djelovanje. U tom činu nije podržan od strane drugih sudionika sastanka.

Ujedno izražavamo žaljenje što izmanipulirani pojedinci pristaju biti provoditelji i izvršitelji nečijih skrivenih zlonamjera, ali i poručujemo kako nas neće spriječiti u našoj namjeri da ovu važnu obljetnicu iz Domovinskog rata dostojanstveno obilježimo i ponosno proslavimo, onako kako to i priliči Danu pobjede i domovinske zahvalnosti i Danu hrvatskih branitelja.”