Ministre uvijek nešto iznenadi i uvijek za to imaju opravdanje. Ćorić je u tome stručnjak

Ministre uvijek nešto iznenadi i uvijek za to imaju opravdanje. Ćorić je u tome stručnjak

Održana je sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća, nakon koje je ministar Tomislav Ćorić u izjavi medijima govorio o nabavi i cijenama prirodnog plina.

Komentirao je porast cijena plina. “Ovakav skok nitko nije očekivao i nije se mogao predvidjeti. Takva metodologija se 2016. smatrala optimalnom”, rekao je Ćorić, a donosi N1.

Na pitanje je li vrijeme pokazalo da su pogriješili izborom takve metodologije, ministar kaže kako nije, jer trenutnu situaciju nitko nije mogao predvidjeti: “Promjena metodologije u ovom trenutku neće donijeti ništa.”

“U fazi smo ogromnog šoka cijena plina i nafte”

Rekao je da zasad ne može reći koliko će točno cijene plina porasti. ”Vidio sam u medijima da je to 30 posto. Logika je da ćemo morati iznaći sredstva za to, na teret državnog proračuna. Ako je točna teza o 30-postotnom pvećanju, riječ je o 55- 56 milijuna kuna više”, rekao je.

Ponovio je da se nalazimo u fazi ogromnog šoka cijena plina i nafte.

Što se tiče pomoći poslodavcima, Ćorić kaže da su svjesni udara zbog visokih cijena plina, a na GSV-u o tome nisu razgovarali. “GSV je bio koncipiran sa šest točaka, došli su na drugu. Pomoć poslodavcima nije bila. Razgovarali smo prošli tjedan s HGK-om, HOK-om, HUP-om, svjesni smo udara”, rekao je i dodao da su vaučeri za građane sigurni, “uvećani i povećani u opsegu”.

Dotaknuo se i skoka cijena barela nafte: “Vlada će reagirati danas”, otkrio je.

Na pitanje je li Vlada već podnijela zahtjev za reviziju arbitraže za dioničarski ugovor Ina-MOL “Sutra je rok za to i u okviru roka Vlada će reagirati. Sve je spremno, ovakvi zahtjevi se u pravilu podnose zadnji dan roka”, rekao je ministar.

O istupu Vanđelića: Polako se politički angažira

Dotaknuo se optužbi Damira Vanđelića da su Vlade radile na štetu Ine i nisu reagirale kada je bilo potrebno. Rekao je da je s Vanđelićem korektno surađivao kada je bio član Nadzornog odbora Ine.

“Iz njegovih istupa mi se čini da propituje postupke i reakcije i procese u RH i na taj način se polako politički angažira, iako je cijelo vrijeme politički neaktivan. Pozdravljam njegov politički moment i njegove komentare stavljam u kontekst njegovom političkog angažmana.”

Kaže da Ina ide svojim smjerom. “Želio sam odvojiti pitanje funkcioniranja Ine od strančarenja i politiziranje”, kazao je.

Bivši član NO-a Ine izrazio je sumnju u postojanje ponude i pregovora o otkupu dionaca Ine od MOL-a. “Ako misli da nije iznesena ponuda drugoj strani, onda krivo misli. Druga strana zna što mi mislimo o otkupnoj cijeni Ine”, odgovorio je Ćorić na optužbe Vanđelića i dodao da je očito da se s MOL-om nisu usuglasili oko cijene.

Podsjetimo, Vanđelić je u nedjelju u TNT-u naveo tri ključna dokaza da je Vlada pogodovala MOL-u.

Foto: Hina