Miro Bulj izračunao: Srbija daje Hrvatu jednu kunu, a Hrvatska Srbinu 37 kuna

Miro Bulj izračunao: Srbija  daje  Hrvatu jednu kunu, a Hrvatska Srbinu 37 kuna

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj danas se na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru osvrnuo na jučerašnju sjednicu Odbora za Hrvate izvan RH o položaju hrvatske nacionalne manjine u Europi, istaknuvši da je u nekim državama, kao na primjer u Srbiji, položaj hrvatske manjine vrlo težak i nepovoljan.

“Predstavnici hrvatske manjine, iz više zemalja jučer su iznosili probleme s kojima se svakodnevno suočavaju, a kako se moglo čuti na sjednici, položaj Hrvata u Srbiji je vrlo zabrinjavajući  jer smo od gospodina Tomislava Žigmanov iz čuli vijesti o šikaniranju hrvatske manjine od strane lokalnih i državne vlasti u Srbiji. Hrvati trpe nasilje i uvrede, a nitko ne reagira, niti vlast u Srbiji, ali nažalost ni hrvatska Vlada ništa ne poduzima da bi se to zaustavilo”, rekao je Bulj.

Poručio je kako će prihvatiti poziv Tomislava Žigmanova i otići u Srbiju vidjeti kako Hrvati tamo žive.

Istaknuo je kako treba podsjetiti da su Republika Hrvatska i Republika Srbija sklopile još2004./2005. godine međudržavni sporazum o odnosu prema manjinama kojim su se obvezale i zajamčile određena prava srpskoj manjini u Hrvatskoj i hrvatskoj manjini u Srbiji.

“Taj sporazum je utemeljen na načelu reciprociteta, ali u praksi Republika Srbija ovaj sporazum ne poštuje. Tako na primjer, hrvatska manjina u Srbiji nema zajamčeno predstavnika u parlamentu, odnosno u Narodnoj skupštini Srbije. Vučić je ovih dana raspisao parlamentarne izbore u Srbiji i hrvatski predstavnici mogu na njima sudjelovati samo na općim listama jer posebna lista za hrvatsku manjinu ne postoji. Imamo i veliki nesrazmjer u novcu kada se uspoređuju podaci koliko po pripadniku manjine dobivaju Srbi u Hrvatskoj, a koliko Hrvati u Srbiji, Hrvati u Srbiji primaju jednu kunu po pripadniku manjine, a Srbi u Hrvatskoj 37 kuna. Srpska manjina ima u Hrvatskoj zajamčena 3 saborska zastupnika, 4 državna tajnika u ministarstvima, 11 dožupana i 40-ak dogradonačelnika i načelnika, dok Hrvatska manjina u Srbiji nema nikakvih takvih zajamčenih funkcija u lokalnoj, regionalnoj ili državnoj vlasti”, rekao je Bulj.

Foto:  Edvard Šušak/Hina