Miro Kovač ima rješenje za Srbe i Vučića: Neka mijenjaju čip

Miro Kovač ima rješenje za Srbe i Vučića:  Neka mijenjaju čip

Bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač gostovao je u RTL-u Danas gdje je prokomentirao posljednje istupe Srbije prema Hrvatskoj, ali i koliko je moguće da se pridruži europskoj obitelji.

“Srbija sama sebe sabotira godinama, otvorili su postupak s EU prije devet godina, a nema nekog napretka, morat će promijeniti način razmišljanja, ponašanja, postupanja. Vidimo sad i po pitanju kupnje ruske nafte, a pitanje azila nitko ne spominje. Izdaju vize državljanima koji dolaze u Srbiju i dalje idu prema Austriji, Njemačkoj i to stvara probleme. U kuloarima je u Njemačkoj nazivana kao zemlja koja krijumčari izbjeglice”, kaže.

Naposljetku, u prosincu je izvješće o proširenju EU, a Kovač ističe kako Srbija samu sebe stavlja na led.

“Nema poslovnih rezultata na području pristupanja EU, ne radi elementarne stvari, do sad se govorilo Nijemcima da su grubi prema Srbiji, da ih ne treba pustiti da odu Rusiji, a sada nema špekulacije s Rusima. Postoje sankcije ili ih primjenjujete ili ne. Nijemac socijaldemokrat mi je rekao da želi Srbiju u EU obitelji, ali se ponaša politički kao šijiti, ne žele postupati s pravilima”, rekao je.

Tvrdi i kao je Srbija dobila crveni karton od EU, a ako ovako nastavi, smatra, neće moći ući u EU.

Upitan je li joj u interesu da uđe, ističe kako je to teško razumljivo.

“Argument je da ih se blokira jer su pravoslavci, ali Grčka je isto, Bugarska. Srbi moraju promijeniti čip. Rečeno im je da ne blokiraju ulazak Kosova u Ujedinjene narode, a Vučić kaže da ne prihvaća. Ne može i jedno i drugo. Ili prihvati pravila i budi dio kluba, ako nećete, nismo vam mi krivi”, tvrdi.

Što se tiče odnosa Srbije i Hrvatske, navodi da su u nekim segmentima jako razvijeni, a to navodi sport, kulturu.

“To znači da je moguće, na području politike ne funkcionira jer način funkcioniranja nije uvriježen razvijenoj Europi”,

“Sada je Plenković postao ustaša, ja sam to bio prije šest godina. Nema sreće s takvim načinom funkcioniranja, moraju promijeniti čip, ponašati se drugačije”, navodi.

“Ja bih volio da se s Vučićem sjedne. On ne vrijeđa Nijemce, Francuze, Mađare, Šveđane, ali Hrvatska mu može biti vreća za udaranje. Imamo svoj ponos, korektni smo, pružamo ruku, a na njima je da odrade posao”, tvrdi.

“Mi smo otvoreni, tada kad sam ja bio na vlasti bili smo otvoreni, za pitanja nestalih, sudovima, no taj njihov način nema sreće”, zaključuje.

Foto: Hina