Miro Kovač o proslavi na Pelješkom mostu: Nisam primijetio da se radi o HDZ-ovoj zabavi

Miro Kovač o proslavi na Pelješkom mostu: Nisam primijetio da se radi o HDZ-ovoj zabavi

Bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač u N1 Studiju uživo govorio je o izgradnji Pelješkog mosta, te odnosu između Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji se time ponovno postao nepovoljan.

Naglasio je kako je Pelješki most nacionalni projekt na kojem su sve Vlade od 2000-ih godina radile.

“Ova je Vlada odradila glavni posao, jer su na raspolaganju imali sredstva EU-a. Ova Vlada ima ključnu ulogu u realizaciji projekta, no riječ je o nacionalnom projektu koji ostaje svima nama”, rekao je Miro Kovač.

Kazao je i kako, ako će se govoriti o tome tko je sve u prošlosti bio zaslužan možemo govoriti i o devedesetima.

“Onda možemo reći i – da nije bilo branitelja… Činjenica je da su se vlade trudile od 2000-ih, ali da je najtečaj raspisan pod ovom Vladom. Ova Vlada ima pravo reći da su oni uspjeli ostvariti projekt. Nisam primijetio da se radi o HDZ-ovoj zabavi, nego o nacionalnom projektu”, rekao je Kovač.

Na pitanje je li bilo pristojno pozvati Čovića, a ne Milanovića, rekao je kako se Milanović nije ljutio što nije pozvan.

“Sigurna sam da će na otvaranju mosta biti pozvan i predsjednik Milanović. U Danskoj kada je ugrađen posljednji element velikog mosta nisu bili pozvani državni poglavari. Ovo je bilo radno obilježavanje stavljanja zadnjeg segmenta. Ni Milanović nije oko toga dramatizirao. Iduće godine bit će pozvan i on i svi koji su dali doprinos realizaciji tog projekta”, rekao je Kovač.

EK ne bi izdvojila novac da nešto nije u redu

BiH kažu da se osjećaju izigrano.

“Radi se o promašenim tezama, argumentima koji ne stoje. Sve je rađeno po PS-u i radna skupina, dogovaranje, visina mosta… Pa EK kao sufinancijer ne bi izdvojila novac da nešto nije u redu. Hrvatska se pokazala maksimalno kooperativna. Toliko smo toga napravili kada je riječ o suradnji s BiH, da napravimo taj most, da nema smisla dramatizirati”, kazao je Kovač.

Kinezi su projekt ostvarili, a novac je dala EU i Hrvatska, naglasio je.

“Zemlje koje su primile najviše investicije iz Kine u 10 godina su VB i Italija, a trgovinski partnerti – Njemačka ima preko 200 milijardi eura godišnje trgovinske razmjene s Kinom. Njemačka je prvi kineski trgovinski aprtner, SAD je iza Njemačke. Hrvatska je na 900 milijuna razmjene.

Nijemci su prije dvije godine promijenili uredbu o vanjskoj trgovini i rekli da svaka investicija koja s od više od 10 posto dolazi iz inozemstva se provjerava”, rekao je.

U Hrvatskoj smo napravili sve mudro, pametno, dodaje.

“Nismo to mogli napraviti ranije s hrvatskim konzorcijem. Mi nismo dobili kinesku investiciju, nego kineskog projektanta, izvođača.

Mi smo članica EU-a. Ako se netko treba zapitati treba li se zaštitii intelktualno vlasništvo, to je Njemačka”, rekao je Kovač.

Zabrana negiranja genocida u BiH

“Štićenje odredbe o zabrani negiranja genocida, koju je Valentin Inzko nametnuo, kažnjivo je u mnogim državama. Riječ je o državama koje su liberalno demokratske.

Foto: Hina