Genijalni Mlakić sve objasnio u dvije rečenice: Turska je u BiH puno destruktivnija od Hrvatske i Srbije. Komšić je potkapacitiran

Genijalni Mlakić sve objasnio u dvije rečenice: Turska je u BiH puno destruktivnija od Hrvatske i Srbije. Komšić je potkapacitiran

Gost emisije Nedjeljom u 2 bio je pisac Josip Mlakić, dobitnik nagrade Mirko Kovač za roman godine. Josip Mlakić živi dva života. Jedan uspješnog strojarskog inženjera, drugi vrlo uspješnog, nagrađivanog književnika. Puno je lakše, kaže, “prešaltati se s posla koji nema veze s književnošću u književnost, nego njegovim kolegama koji su se bavili novinarstvom, a u slobodno vrijeme su bili književnici”.

Oduvijek u slobodno vrijeme čita i piše, ali njegova prva ljubav je matematika. I zato je upisao strojarstvo. Još na studiju napisao je jedan roman. Pisanje je za njega, kaže, jedno od najljepših utočišta. Ne počinje pisati dok nema kompletnu konstrukciju romana, otkrio je voditelju Aleksandru Stankoviću.

Ne voli govoriti o ratu, proveo ga je u srednjoj Bosni. Bilo je, kaže, žestoko i to je iza njega. Što je imao reći o ratu rekao je u svojim knjigama, iako nije pisao prema stvarnim događajima jer mu nitko ne bi vjerovao.

– Unatoč tom ratu o kojem sam rekao da je bio žestok, ovdje je nakon rata uspostavljen dobar odnos i kada bi ova zemlja bila uređena po uzoru na ovaj grad onda bi to bila normalna zemlja, kaže Mlakić, inače stanovnik Gornjeg Vakufa.

Napisao je 15 romana i 4 zbirke priča. Većinu od pol 6 do 7 ujutro. Dobio je nagradu Vladimir Nazor, dvije za najbolji krimić, VBZ-ovu za neobjavljeni roman. Prema njegovu romanu “Živi i mrtvi” Kristijan Milić režirao je film, koji je osvojio osam Zlatnih arena. Posljednja u nizu koju je osvojio nagrada je “Mirko Kovač”.

Tvrtka u kojoj je radio na kraju je propala. Kako? Možda ćemo čitati u jednom od  romana. Mlakić je na burzi. Cijeli kraj je, zaključuje, postao čekaonica za odlazak na zapad.

Voditelj Stanković je upitao gosta smeta li mu pristup Srbije i Hrvatske koje “guše” Bosnu i Hercegovinu.

“Uvijek trebamo poći od namjere onih koji kao brane nas Hrvate ili oni koji napadaju pristup Hrvatske.  A oni dolaze uglavnom iz Sarajeva.  Nikada nećete čuti da se  problematizira miješanje Turske  u unutarnje stvari  Bosne i Hercegovi koje je puno destruktivnije od Hrvatske i Srbije. To odgovorno tvrdim”, rekao je Mlakić.

Ocijenio je i rad  Željko Komšića o kojemu nema  dobro mišljenje.

“Radi se o potkapacitiranoj osobi za tu funkciju. Takvi ljudi moraju naći izliku za to što jesu”, rekao je Mlakić.

Foto: HRT