Mogu li ovršeni biti zadovoljni: Salapić im obećao da neće biti cunamija, “umirat”će polako

Mogu li ovršeni biti zadovoljni: Salapić im obećao da neće biti cunamija, “umirat”će polako

18. listopada istječe moratorij na ovrhe tako da su svi kojima su se tijekom epidemije koronavirusa nagomilali dugovi, u velikoj brizi i problemima. O tome koliki je uopće točan broj ovršenih u Hrvatskoj, za emisiju Točka na tjedan televizije N1 je govorio državni tajnik Ministarstva pravosuđa Josip Salapić.

– Prema našim trenutnim procjenama, u Ministarstvu pravosuđa, negdje oko 174.000 ovrha je kod javnih bilježnika, a oko 170.000 ovrha se odnosi na one ovrhe koje idu putem Fine. Tako da je naša procjena da ih ima između 300.000 do 350.000, s time da ove javnobilježničke ovrhe – oko toga vodimo razgovore i pregovore kako će se one rješavati nakon 18. listopada kada istječe moratorij na zakone koji smo donijeli zbog sprječavanja pandemije koronavirusa, kazao je Salapić voditeljici i urednici Nataši Božić Šarić.

Salapić kaže da Ministarstvo pravosuđa vodi razgovore sa svima koji sudjeluju u ovim postupcima, dakle javnim bilježnicima, predstavnicima Fine i vjerovnicima, a po Zakonu o obaveznim odnosima svi se već unaprijed mogu dogovoriti o načinu otplate svoga duga – što je zapravo otplata duga na rate.

Na pitanje odustaje li Ministarstvo od prijedloga Ovršnog zakona koji bi trebao pojeftiniti postupak, Salapić odgovara da Ministarstvo pravosuđa ne odustaje ni od čega, nego samo traži najbolje rješenje za sve, prije svega za ovršenike.

– Sam Ovršni zakon nije zakon koji može biti previše socijalan, radi se o zakonu o obaveznim odnosima gdje postoje određeni dužnički odnosi slobodnom voljom. Ono što mi moramo učiniti jest to da utječemo na to da ovršni postupak bude pravedan, da prema ovršenicima bude takav da nema velikih troškova, da se to jednostavno riješi, najbolje nagodbom, kaže Salapić.

Foto: Tomislav Pavlek/Hina

Facebook Comments